dc.contributor.advisor |
Mikulcová, Veronika
|
|
dc.contributor.author |
Schuchová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:58Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:58Z |
|
dc.date.issued |
2020-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49105
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá přípravou biopolymerních částic pomocí metody sprejového sušení a následně jejich charakterizací. Teoretická část je věnována popisu metody sprejového sušení, konstrukci sprejové sušárny a průběhu sušení. Dále je vysvětlen pojem enkapsulace a její praktické využití v kosmetice, potravinářství a farmacii. Experimentální část se zabývá přípravou ve vodě rozpustných částic na bázi biopolymerů, jejichž aktivní složku tvoří olej z pšeničných klíčků nebo vitamínu E pomocí metody sprejového sušení. V rámci testovaných formulací je sledován vliv teploty sušení, poměru oleje k obalovému materiálu a složení obalového materiálu na účinnost sprejového sušení. Připravené částice jsou charak-terizovány z hlediska různých fyzikálně chemických charakteristik - výtěžnosti, enkapsulační účinnosti, rozpustnosti ve vodě, velikosti a distribuce velikostí částic a morfologie. |
|
dc.format |
87 s. (17167 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
sprejové sušení
|
cs |
dc.subject |
enkapsulace
|
cs |
dc.subject |
vitamín E
|
cs |
dc.subject |
maltodextrin
|
cs |
dc.subject |
arabská guma
|
cs |
dc.subject |
spray drying
|
en |
dc.subject |
encapsulation
|
en |
dc.subject |
vitamin E
|
en |
dc.subject |
maltodextrine
|
en |
dc.subject |
arabic gum
|
en |
dc.title |
Příprava a charakterizace biopolymerních částic s obsahem bioaktivních látek |
|
dc.title.alternative |
Preparation and characterization of biopolymer-based particles containing bioactive ingredients |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pummerová, Martina |
|
dc.date.accepted |
2020-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
Diploma thesis focuses on the preparation and characterization of biopolymer-based par-ticles by using the spray drying method. Theoretical part of the theses describes the spray drying procedure, construction of spray dryer and summarizes the drying process. Next part deals with the concept of encapsulation and its practical application in cosmetics, food industry and pharmacy. Experimental part focuses on the preparation of water-soluble biopolymer-based particles containing the wheat-germ oil or vitamin as an active ingredient, by using of spray drying technique. Production yield of formulations prepared was evaluated in terms of spray drying temperature, oil to core ratio and wall material composition Particles prepared were characterized by means of various physical and chemical properties such as yield, encapsulation efficiency, water solubility, particle size, particle size distribution and morphology. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56105
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-15 |
|