dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
dc.contributor.author |
Jiráňová, Aneta
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:57Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:57Z |
|
dc.date.issued |
2020-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49086
|
|
dc.description.abstract |
Obsahem teoretické části diplomové práce byla botanika rodů Mentha a Eucalyptus. Stěžejní část tvoří popis esenciálních olejů s důrazem na jejich chemické složení. Další kapitoly teoretické práce se zabývají problematikou izolace esenciálních olejů a jejich chemickou analýzou. V praktické části diplomové práce je zpracována chemická analýza vzorků esenciálních olejů rodu Mentha a Eucalyptus pomocí plynové chromatografie s FID detektorem. Vzorky olejů byly zakoupeny na českém trhu. Z analýz vyplívá, že v esenciálních olejích rodu Eucalyptus je největší zastoupení 1,8-cineolu, limonenu, -pinenu. Výjimkou je olej z E. citriodora, kde je nejvíce zastoupen citronellol. Např. u E. globulus by podle ISO normy 770:2002 měl být obsah 1,8-cineolu 60-80 % a u E. citriodora by podle ISO 3044:1997 měl být obsah citronellolu mezi 75-100 %. A bylo zjištěno, že obsah 1,8-cineolu v E. globulus se pohybuje v rozmezí od 62- 80 % a obsah citronellolu je v rozmezí od 54-67 % U esenciálních olejů rodu Mentha je v největší míře zastoupen menthol a menthon, dalšími komponenty jsou například limonen, isomenthol nebo methyl-acetát. Podle ISO 856:2006 by v oleji z máty peprné měl být obsah mentolu mezi 32-49 % a mentholu 13-28 %. Výjimku tvoří olej z máty klasnaté, kde největší podíl tvoří karvon a podle ISO 3033-1:2005 by jeho obsah měl být mezi 57-84 %. V tomto případě bylo zjištěno, že obsah mentholu v mátě peprné se pohybuje v rozmezí od 33-50 % a obsah menthonu je od 18-21 %. A obsah karvonu v mátě klasnaté je v rozmezí od 28-46 % |
|
dc.format |
1-104 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Esenciální olej
|
cs |
dc.subject |
Mentha
|
cs |
dc.subject |
Eucalyptus
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
citronellol
|
cs |
dc.subject |
cineol
|
cs |
dc.subject |
menthol
|
cs |
dc.subject |
menthon
|
cs |
dc.subject |
Essential oil
|
en |
dc.subject |
Mentha
|
en |
dc.subject |
Eucalyptus
|
en |
dc.subject |
Gas chromatography citronellol
|
en |
dc.subject |
cineol
|
en |
dc.subject |
menthole
|
en |
dc.subject |
menthone
|
en |
dc.title |
Kvalita silic rostlin rodu Mentha a Eucalyptus dostupných v České republice |
|
dc.title.alternative |
The Quality of Essential Oil Plants of the Genus Mentha and Eucalyptus Available in the Czech Republic |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lehocký, Marián |
|
dc.date.accepted |
2020-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The content of the theoretical part of the diploma thesis is the botany of the genera Mentha and Eucalyptus. The main part is a description of essential oils and their chemical composition. Other chapters of the theoretical part deal with the isolation of essential oils and their chemical analysis. In the experimental part of the diploma thesis, a chemical analysis of the samples from essential oils of the genera Mentha and Eucalyptus is processed using gas chromatography with a FID detector. All oil samples were purchased on the Czech market. The analyses show that the essential oils of the genus Eucalyptus have the largest proportion of 1,8-cineole, limonene and -pinene. An exception is the oil from E. citriodora, where citronellol is most represented. For example, according to ISO standard 770:2002, the content of 1,8-cineole in E. globulus should be 60-80 % and, according to ISO 3044:1997, the content of citronellol in E. citriodora should be between 70-100 %. The content of 1,8-cineole in E. globulus was found to be in the range of 62-80 % and the representation of citronellol in E. citriodora in the range of 54-67 %. Menthol and menthone are the most represented in essential oils of the genus Mentha. Other components are, for example, limonene, isomenthol or methyl acetate. According to ISO 856:2006, peppermint oil should contain 32-49 % of menthol and 13-28 % of menthone. An exception is the oil from the spearmint, where the carvon is most represented and, according to ISO 3033-1:2005, its content should be between 57-84 %. In this case, it was found that the content of menthol in peppermint oil ranges from 33-50 % and the menthone content ranges from 18-21 %. The content of carvone in spearmint is in the range of 28 46 %. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56075
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2020-05-15 |
|