Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Dvořák, Jakub
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:55Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:55Z
dc.date.issued 2020-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49038
dc.description.abstract Tato práce se zaměřuje na extrakci želatiny z kuřecího kostního separátu jakožto vedlejšího produktu zpracování kuřat. Celosvětová produkce odpadu z drůbežího zpracování činila v roce 2018 50 miliard tun. Nežádoucí látky jsou z výchozí suroviny odstraněny pomocí 0,2M NaCl a 0,03M NaOH. Kolagen je následně opracován proteolytickým enzymem a při extrakci je použita metoda dvoufaktorových pokusů. Jako hlavní faktory jsou stanoveny teplota (70 až 90 °C) a doba extrakce (0,5 až 2,5 h) pro 1. frakci želatiny. Cílem je zjištění vlivu faktorů na kvalitu želatiny a stanovení optimálních podmínek pro extrakci. Tyto podmínky byly stanoveny následovně: teplota extrakce (70-72,5 °C), doba extrakce (30-50 min). Celková průměrná výtěžnost činila 36 % při pevnosti želatiny nad 250 Bloom, viskozita v rozmezí 2,5-3,0 mm2/s, teplota tání 37-38 °C a teplota tuhnutí nad 24,5 °C. Výsledky ukazují, že želatina extrahována pomocí enzymu z kuřecího kostního separátu má potenciál konkurovat komerčním vepřovým a hovězím želatinám. Díky svým vlastnostem může najít uplatnění ve farmacii, zdravotnictví či kosmetice.
dc.format 64 s. (82 425)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject kuřecí kostní separát cs
dc.subject enzym cs
dc.subject gelatin en
dc.subject extraction en
dc.subject mechanically separated meat en
dc.subject enzyme en
dc.title Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa
dc.title.alternative Utilisation of Protein By-Products from Chicken Deboner Residue
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Ondřej
dc.date.accepted 2020-06-09
dc.description.abstract-translated This work focuses on the extraction of gelatin from mechanically separated meat, which is a by-product of chicken processing. World production of poultry waste amounted to 50 billion tons in 2018. Using 0.2M NaCl and 0.03M NaOH for pre-treatment. Collagen was treated with a proteolytic enzyme and the method of two-factor experiments is used during extraction. Temperature (70-90 °C) and extraction time (0.5 to 2.5 h) for the 1st fraction of gelatin are determined as the main factors. The purpose is to identify how much the factors influencing the quality and to determine the optimal conditions for extraction. Optimal conditions for extraction of gelatins were determined as follows: extraction temperature (70-72.5 °C), extraction time (30-50 min). The overall average yield was 36 % with a gelatin strength above 250 Bloom, a viscosity of 2.5-3.0 mm2 / s, a melting point of 37-38 °C and a gelling point above 24.5 °C. The results prove that the extracted gelatin using an enzyme treatment has the potential to compete with commercial pork and beef gelatins. Thanks to your properties, it can be used in pharmacy, healthcare or cosmetics.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymerní materiály a technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Polymeric Materials and Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.identifier.stag 55928
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-22


Files in this item

Files Size Format View Description
dvořák_2020_dp.pdf 1.664Mb PDF View/Open None
dvořák_2020_op.pdf 533.9Kb PDF View/Open None
dvořák_2020_vp.pdf 529.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account