Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Hofmanová, Jana
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:52Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:52Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48975
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá vlivem přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády. Teoretická část práce přináší stručné shrnutí současných poznatků týkajících se výroby a zpracování čokolády. Dále se práce zaměřuje na vlastnosti mléčných složek, které jsou k výrobě čokolády běžně využívány, a jejich vliv na výslednou kvalitu čokoládových výrobků. Cílem praktické části práce bylo posoudit vliv přídavku sušené syrovátky (v koncentracích 0,0 %; 2,5 %; 5,0 %; 7,5 %; 10,0 % w/w) na vybrané vlastnosti čokolády. Analýza vlastností modelových vzorků mléčné čokolády zahrnovala hodnocení hodnoty pH, vlhkosti, reologických vlastností, hodnocení tvrdosti a analýzu akustické emise. Měření probíhalo vždy den po výrobě, týden a dva týdny po výrobě. Výsledky ukazují, že přídavek sušené syrovátky mírně snižuje hodnotu pH. Z naměřených hodnot také vyplývá, že přídavek syrovátky snižuje tvrdost čokolády, její viskozitu, mez toku i tixotropii.
dc.format 82 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject čokoláda cs
dc.subject mléčná čokoláda cs
dc.subject mléčná složka cs
dc.subject sušená syrovátka cs
dc.subject reologické vlastnosti cs
dc.subject tvrdost cs
dc.subject chocolate en
dc.subject milk chocolate en
dc.subject milk substances en
dc.subject whey powder en
dc.subject rheological properties en
dc.subject hardness en
dc.title Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády
dc.title.alternative The effect of milk substances on selected properties of chocolate
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lapčíková, Barbora
dc.date.accepted 2020-06-04
dc.description.abstract-translated The thesis deals with the influence of milk substances addition on selected properties of milk chocolate. Theoretical part presents a brief summary about production and processing of chocolate. It also discusses properties of milk substances which are usually used in chocolate production and its influence on final chocolate products. The aim of practical part was to evaluate the influence of whey powder addition (in concentrations: 0,0 %; 2,5 %; 5,0 %; 7,5 %; 10,0 % w/w) on selected properties. Namely moisture content, pH, rheological properties, analysis of acoustic emission and hardness were measured. Analysis of model samples were made one day after the production day, one and two weeks after production. The results showed that the addition of whey powder lightly decreased the samples pH value. The addition of whey powder also decreased the hardness of chocolate, as well as the viscosity, yield stress and thixotropy.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55814
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
hofmanová_2020_dp.pdf 2.150Mb PDF View/Open None
hofmanová_2020_op.pdf 738.7Kb PDF View/Open None
hofmanová_2020_vp.pdf 722.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account