dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Haranovska, Viktoriia
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:51Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:51Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/48952
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu vybraných nutričních hodnot v jedlých květech (růže šípkové, jasmínu, chmele, bezu, měsíčku, ibišku, chrpy polní a červené, vřesu, levandule a slézu). V teoretické části jsou popsány jednotlivé rostliny a jejich květy, jejich základní chemické složení, možnosti jejich zpracování a využití v gastronomii. Praktická část se zabývá stanovením hrubé vlákniny, polyfenolů, antioxidační aktivity a minerálních prvků. |
|
dc.format |
69 s. (107170 znaků). |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
jedlé květy
|
cs |
dc.subject |
nutriční jakostní znaky
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
minerální prvky
|
cs |
dc.subject |
vláknina
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
edible flowers
|
en |
dc.subject |
nutritional quality characteristics
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
mineral and trace elements
|
en |
dc.subject |
fiber
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Stanovení vybraných nutričních hodnot v jedlých květech a jejich výluzích |
|
dc.title.alternative |
Determination of Selected Nutritional Characteristics in Edible Flower and their Extracts |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2020-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
Purpose of the thesis was to determine the content of selected nutritional values in edible flowers (rose hips, jasmine, hops, elderflower, marigold, hibiscus, cornflowers and red cornflowers, heather, lavender and mallow). The theoretical part describes the individual plants and edible flowers, basic chemical composition, the possibilities of edible flower processing and the use in gastronomy. The practical part deals with the determination of crude fiber, polyphenols, antioxidant activity and mineral and trace elements. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
55790
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-15 |
|