Stanovení vybraných nutričních hodnot v jedlých květech a jejich výluzích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vybraných nutričních hodnot v jedlých květech a jejich výluzích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Haranovska, Viktoriia
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:51Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:51Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48952
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu vybraných nutričních hodnot v jedlých květech (růže šípkové, jasmínu, chmele, bezu, měsíčku, ibišku, chrpy polní a červené, vřesu, levandule a slézu). V teoretické části jsou popsány jednotlivé rostliny a jejich květy, jejich základní chemické složení, možnosti jejich zpracování a využití v gastronomii. Praktická část se zabývá stanovením hrubé vlákniny, polyfenolů, antioxidační aktivity a minerálních prvků.
dc.format 69 s. (107170 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject jedlé květy cs
dc.subject nutriční jakostní znaky cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject minerální prvky cs
dc.subject vláknina cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject edible flowers en
dc.subject nutritional quality characteristics en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenols en
dc.subject mineral and trace elements en
dc.subject fiber en
dc.subject HPLC en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Stanovení vybraných nutričních hodnot v jedlých květech a jejich výluzích
dc.title.alternative Determination of Selected Nutritional Characteristics in Edible Flower and their Extracts
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2020-06-03
dc.description.abstract-translated Purpose of the thesis was to determine the content of selected nutritional values in edible flowers (rose hips, jasmine, hops, elderflower, marigold, hibiscus, cornflowers and red cornflowers, heather, lavender and mallow). The theoretical part describes the individual plants and edible flowers, basic chemical composition, the possibilities of edible flower processing and the use in gastronomy. The practical part deals with the determination of crude fiber, polyphenols, antioxidant activity and mineral and trace elements.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55790
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
haranovska_2020_dp.pdf 3.374Mb PDF View/Open None
haranovska_2020_op.pdf 718.6Kb PDF View/Open None
haranovska_2020_vp.pdf 733.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account