dc.contributor.advisor |
Svoboda, Petr
|
|
dc.contributor.author |
Hynčicová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:54:11Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:54:11Z |
|
dc.date.issued |
2020-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47530
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo sledovat a popsat kinetiku krystalizace směsí polyamidu 6 (PA6) s jinými druhy polymerů. Po namíchání směsí byly tyto vzorky analyzovány metodou diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Ze získaných křivek byla pomocí modifiko-vané metody podle Kratochvíla vyhodnocena krystalinita, teplota a rychlost krystalizace a tyto hodnoty byly srovnány s naměřenými hodnotami pro polyamid 6 bez dalších pří-měsí. Provedeným měřením bylo zjištěno, že většina směsí dosahovala podobných hod-not jako hodnoty čistého polyamidu a dané polymery neměly na kinetiku krystalizace větší vliv, zatímco u směsi LK-16 je zřejmé, že ke krystalizaci bylo nutné větší podchla-zení směsi. Hlavním výsledkem této práce je srovnání změn krystalinity, rychlosti krysta-lizace a krystalizační teploty vybraných směsí s hodnotami čistého polyamidu 6. |
|
dc.format |
37 (33 195 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
polyamid 6
|
cs |
dc.subject |
směsi
|
cs |
dc.subject |
krystalizace
|
cs |
dc.subject |
diferenciální skenovací kalorimetrie
|
cs |
dc.subject |
polyamide 6
|
en |
dc.subject |
blends
|
en |
dc.subject |
crystallization
|
en |
dc.subject |
differential scanning calorimetry
|
en |
dc.title |
Krystalizace polymerních směsí obsahujících polyamid (PA6) |
|
dc.title.alternative |
Krystalizace polymerních směsí obsahujících polyamid (PA6) |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Beníček, Lubomír |
|
dc.date.accepted |
2020-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to monitor and evaluate the kinetics of crystallization of mixtu-res of polyamide 6 (PA6) with other types of polymers. After preparing the mixtures, these samples were analyzed by differential scanning calorimetry (DSC). From the obta-ined curves, crystallinity, temperature and crystallization rate were evaluated using a modified Kratochvíl method, and these values were compared with the measured values for polyamide 6 without further additives. The measurements showed that most of the blends reached similar values to pure polyamide and that the polymers did not have a greater effect on the crystallization kinetics, while the LK-16 blend showed that more subcooling of the blend was required for crystallization. The main result of this work is a comparison of changes in crystallinity, crystallization rate and crystallization temperatu-re of selected mixtures with values of pure polyamide 6. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymerní materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymeric Materials and Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.identifier.stag |
53216
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2020-05-22 |
|