Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Purevdorj, Khatantuul
dc.contributor.author Rusz, Tereza
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47367
dc.description.abstract Bakteriociny jsou antimikrobní peptidy, jejichž producenty jsou jak bakterie gramnegativní, tak grampozitivní. Tato bakalářská práce je zaměřená na bakteriociny produkované grampozitivními bakteriemi zejména bakteriemi mléčného kvašení. Tyto bakterie jsou běžně používanými mikroorganismy v potravinářském průmyslu a jejich bezpečnost potvrzuje status GRAS (Všeobecně považovaný za bezpečný) schválený Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv - FDA (Food and Drug Administration). Schopnost antimikrobního účinku bakteriocinů bakterií mléčného kvašení je využívána pro kontrolu nežádoucích mikroorganismů v potravinářském průmyslu. Tato práce popisuje jejich charakterizaci a rozdělení do jednotlivých skupin a podskupin, biosyntetickou dráhu, mechanismy účinků těchto látek na cílové buňky a jejich možné využití jako konzervanty potravin.
dc.format 63 s. (92 587 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject konzervace potravin cs
dc.subject bioprezervace cs
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject bacteriocins en
dc.subject food preservation en
dc.subject biopreservation en
dc.title Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství
dc.title.alternative Bacteriocins produced by lactic acid bacteria and their use in the food industry
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2021-06-15
dc.description.abstract-translated Bacteriocins are antimicrobial peptides synthetized by gram negative and gram positive bacteria. This bachelor thesis deals with bacteriocins produced by gram positive bacterias, speciffically by lactic acid bacteria, which are commonly used in food production where their safety is confirmed by the GRAS status (Generally Recognized as Safe) approved by the FDA (Food and Drug Administration). Lactic acid bacteriocins are used in food industry due to their capabillity of controling undesirable microorganisms. This thesis describes bacteriocins characteristics, division into groups and subgroups, biosynthetic pathway, mode of action of these substances against target cells and their potencial use as a food preservatives.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 59718
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
rusz_2021_dp.pdf 1.749Mb PDF View/Open None
rusz_2021_op.pdf 941.0Kb PDF View/Open None
rusz_2021_vp.pdf 263.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account