Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Škubníková, Marie
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47354
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček. V laboratorních podmínkách byly vyrobeny nesterilované a sterilované tavené sýry a tavené sýrové omáčky, které se lišily obsahem sušiny a tuku v sušině. Všechny vzorky byly hodnoceny v rámci fyzikálně-chemické analýzy (stanovení pH, obsahu sušiny, amoniaku, tuku a tiobarbiturového čísla), mikrobiologické analýzy (celkový počet mikroorganizmů, kvasinky a plísně, aerobní a anaerobní sporuláty) a analýzy barvy (hodnoty L*, a*, b*). Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že sterilace nemá vliv na obsah sušiny, tuku a hodnoty pH, ale ovlivňuje množství amoniaku, hodnoty thiobarbiturového čísla, barvu a přítomnost sledovaných mikroorganizmů. Působením sterilačního záhřevu došlo ke snížení počtu přítomných mikroorganizmů, změně barvy (zejména tmavnutí), zvyšování množství amoniaku (jakožto degradačního produktu bílkovin) a hodnot thiobarbiturového čísla (tj. zvýšení množství sekundárních produktů oxidace tuků).
dc.format 67 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sterilační záhřev cs
dc.subject sterilace cs
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject tavená sýrová omáčka cs
dc.subject amoniak cs
dc.subject tiobarbiturové číslo cs
dc.subject barva cs
dc.subject sterilization heat en
dc.subject sterilization en
dc.subject processed cheese en
dc.subject processed cheese sauce en
dc.subject ammonia en
dc.subject tiobarbituric number en
dc.subject colour en
dc.title Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček
dc.title.alternative Effect of Sterilization Regimes on the Quality of Processed Cheese and Processed Cheese Spreads
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of the thesis was to determine the effect of sterilization heating on the quality of mprocessed cheeses and processed cheese sauces. Nonsterilized and sterilized processed cheeses and processed cheese sauces were produced under laboratory conditions and varied in dry matter and fat in dry matter contents. All samples were evaluated in physico-chemical analyses (determination of pH, dry matter content, ammonia content, fat content and tiobarbituric number), microbiological analyses (total number of microorganisms, yeast and fungi, aerobic and anaerobic spore forming microorganisms) and colour analysis (L*, a*, b*). From the results obtained, it was found that sterilization does not affect the dry matter content, fat content and pH levels, but affects the ammonia levels, thiobarbituric numbers, colour and presence of monitored microorganisms. The sterilization heating caused the reduction of the number of microorganisms present, changes in colour (particularly darkening), and the increase in ammonia concentration (as a protein degradation product) and thiobarbituric numbers (i.e. increase in secondary fat oxidation products).
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59699
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
škubníková_2021_dp.pdf 2.123Mb PDF View/Open None
škubníková_2021_op.pdf 758.6Kb PDF View/Open None
škubníková_2021_vp.pdf 229.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account