Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Miklášová, Terezie
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.issued |
2020-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47348
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá přípravou želatin z netradiční suroviny, kterou jsou skelety kaprů obecných. V části teoretické je popsána technologie zpracování ryb a rybí výrobky, dále vedlejší produkty vznikající z tohoto zpracování a jejich využití v různých oborech. Všemu předchází kapitola o odpadech. Část praktická se zaměřuje na přípravu hydrolyzátů a želatin extrakcí enzymaticky opracované suroviny enzymem Protamex. Cílem práce byla příprava želatiny s vhodnými vlastnostmi pro využití v potravinářství. Sledovanými procesními faktory byly množství přidaného enzymu a koncentrace kyseliny chlorovodíkové. Vhodnou kombinací faktorů se podařilo vyextrahovat želatinu s pevností gelu 169 Bloom, kterou je možné aplikovat nejen v potravinářském průmyslu. Naměřené výsledky byly porovnány s výsledky publikovanými v odborné literatuře. |
|
dc.format |
97 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
vedlejší produkty z ryb
|
cs |
dc.subject |
potravinářství
|
cs |
dc.subject |
příprava
|
cs |
dc.subject |
vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
enzymové opracování
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
procesní podmínky
|
cs |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.subject |
fish by-products
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.subject |
preparation
|
en |
dc.subject |
properties
|
en |
dc.subject |
enzyme processing
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.subject |
procedural conditions
|
en |
dc.title |
Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny |
|
dc.title.alternative |
Preparation of Food Gelatines from Untraditional Collagen Material |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Gál, Robert |
|
dc.date.accepted |
2021-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis deals with the preparation of gelatins from a non-traditional raw material, which are common carp skeletons. The theoretical part describes the technology of fish processing and fish products, further off by-products arising from this processing and their use in various fields. Everything is preceded by a chapter about by-products from the food industry and their division. The practical part focuses on the preparation of hydrolysates and gelatins by extraction of enzymatically treated raw material with the enzyme Protamex. The aim of the work was the preparation of gelatin with suitable properties for use in the food industry. The procedural factors monitored were the amount of enzyme added and the concentration of hydrochloric acid. A suitable combination of factors succeeded in extracting gelatin with a gel strength of 169 Bloom, which can be applied not only in the food industry. The measured results were compared with the results published in the literature. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
59693
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-13 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account