Monitorování meziproduktů při výrobě piva v malých pivovarech pomocí elektronického nosu a termodynamických senzorů
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Adámková, Anna
|
|
dc.contributor.author |
Laktiš, Andrej
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.issued |
2020-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47345
|
|
dc.description.abstract |
Pivo je celosvětově oblíbený nápoj, který vzniká v procesu fermentace. Důsledkem fermentačního procesu je i vznik tepla jako vedlejšího produktu. Pomocí termodynamických senzorů (TDS) jsme pozorovali průběh kvasného procesu připraveného roztoku z vody, kvasinek a maltózy. Jednoduchý prototyp elektronického nosu byl použit na analýzu vybraných druhů komerčních piv. Výsledky měření pomocí TDS, byly porovnány s jinými běžně používanými nebo zcela novými metodami, které jsou přístupné veřejnosti na internetu. První výsledky jednoduchých experimentů ukazují, že k určení časového průběhu kvasných procesů při výrobě piva je možné použít termodynamické snímače. Jednoduchý elektronický nos umožňuje po zpracování dat vystavit rozdíl mezi druhy piv. |
|
dc.format |
98 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
termodynamické senzory
|
cs |
dc.subject |
fermentace
|
cs |
dc.subject |
elektronický nos
|
cs |
dc.subject |
pivo
|
cs |
dc.subject |
thermodynamic sensors
|
en |
dc.subject |
fermentation
|
en |
dc.subject |
electronic nose
|
en |
dc.subject |
beer
|
en |
dc.title |
Monitorování meziproduktů při výrobě piva v malých pivovarech pomocí elektronického nosu a termodynamických senzorů |
|
dc.title.alternative |
Monitoring of intermediate products in beer production in small breweries using an electronic nose and thermodynamic sensors |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Búran, Martin |
|
dc.date.accepted |
2021-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
Beer is a worldwide popular beverage that is created during the fermentation process. The fermentation process also results in the generation of heat as a by-product. Using thermodynamic sensors (TDS), we observed the course of the fermentation process of the prepared solution from water, yeast and maltose. A simple prototype of an electronic nose was used to analyze selected types of commercial beers. The results of measurements using TDS were compared with other commonly used or completely new methods that are available to the public on the Internet. The first results of simple experiments show that thermodynamic sensors can be used to determine the time course of fermentation processes in beer production. A simple electronic nose allows you to expose the difference between types of beer after data processing. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
59690
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2021-05-14 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account