Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Lacinová, Kamila
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.issued |
2020-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47336
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo stanovit antimikrobní působení různých medů na vybrané gramnegativní bakterie. Teoretická část se zaměřuje na vlastnosti a složky medu související s jeho antimikrobní a antioxidační kapacitou, dále obsahuje kapitolu zabývající se mikrobiologií medu a jeho potencionálním využitím v medicíně, poslední kapitola se věnuje dalším včelím produktům a jejich využití. V samotné praktické části byl zkoumán antimikrobní účinek několika vzorků medů na šest gramnegativních bakterií, jenž byl stanoven pomocí mikrodiluční metody a vyjádřen minimální inhibiční koncentrací. U všech vzorků medů byla potvrzena antimikrobní aktivita. Nejúčinnější byly u většiny vzorků koncentrace 500 ?g/ml, medové vzorky o koncentracích 15,6 - 125 ?g/ml naopak růst bakterií podpořily. Bylo zjištěno, že nejcitlivější bakterie na aplikované medové vzorky byla Pseudomononas fluorescens CCM 2798. |
|
dc.format |
65 s. (93 239 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
med
|
cs |
dc.subject |
antimikrobní účinek
|
cs |
dc.subject |
gramnegativní bakterie
|
cs |
dc.subject |
fenolické sloučeniny
|
cs |
dc.subject |
honey
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effect
|
en |
dc.subject |
gram-negative bacteria
|
en |
dc.subject |
phenolic compounds
|
en |
dc.title |
Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie |
|
dc.title.alternative |
Antimicrobial Effects of Honey on Selected Gram-negative Bacteria |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Míšková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2021-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this diploma thesis was to determine the antimicrobial effect of various honeys on selected gram-negative bacteria. The theoretical part focuses on the properties and components of honey related to its antimicrobial and antioxidant capacity, thesis also contains a chapter dealing with the microbiology of honey and its potential use in medicine, the last chapter deals with other bee products and their use. In the experimental part, the antimicrobial effect of several samples of honey on six gram-negative bacteria was investigated, which was determined by the microdilution method and expressed by the minimum inhibitory concentration. Antimicrobial activity was confirmed in all honey samples. Concentrations of 500 ?g/ml were most effective in most samples, while honey samples with concentrations of 15.6 - 125 ?g/ml supported the growth of bacteria. It was found that the most sensitive bacteria to the applied honey samples was Pseudomononas fluorescens CCM 2798. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
59679
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-15 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account