Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Prucková, Zdeňka
|
|
dc.contributor.author |
Jarošová, Andrea
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.issued |
2020-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47332
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá problematikou disociačních konstant slabých kyselin a možnostmi jejich stanovení. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku disociační konstanty kyselin a zásad, také jsou zde zmíněny metody vhodné k měření těchto konstant. Dále pojednává o slabých kyselinách významných v potravinářství, jejich významu a o jejich využití v dalších odvětvích. Cílem experimentální části této diplomové práce bylo optimalizovat stanovení disociačních konstant některých sloučenin metodou isotermální titrační mikrokalorimetrie. Při zpracovávání experimentu byl kladen důraz na stanovení hodnot vazebných konstant probíhajících protonačních reakcí, pomocí nichž byly vypočítány výsledné disociační konstanty zkoumaných kyselin. Touto studií byla nastavena cesta k možné aplikaci isotermální titrační mikrokalorimetrie jakožto vhodné alternativy sloužící ke stanovení disociačních konstant neznámých sloučenin. K úplné optimalizaci této metody a jejímu zavedení do praxe za účelem měření disociačních konstant sloučenin bude však zapotřebí provést daleko větší množství stanovení zahrnujících širší spektrum sloučenin. |
|
dc.format |
76 s. (82 272 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
disociační konstanta
|
cs |
dc.subject |
isotermální titrační mikrokalorimetrie
|
cs |
dc.subject |
slabá kyselina
|
cs |
dc.subject |
dissociation constant
|
en |
dc.subject |
isothermal titration microcalorimetry
|
en |
dc.subject |
weak acid
|
en |
dc.title |
Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie |
|
dc.title.alternative |
Determination of Dissociation constants by Using Isothermal Titration Microcalorimetry |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rouchal, Michal |
|
dc.date.accepted |
2021-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
The Master's thesis is focused on the problematics of determination of dissociation constants of weak acids. The theoretical study includes the characteristics of the acid and base dissociation constants, it also compares conventional methods used for its determination and discusses advantages and disadvantages of each one. It also comments on weak acids used in food industry as well as in other industries. The aim of the experimental study was to determine the association constants of protonation reactions which served for the calculation of dissociation constants of known acids. Unfortunately, it will take a long time to optimize ITC as suitable method for determination of dissociation constants of unknown compounds and many more experiments with diverse compounds will need to be carried out. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
59675
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-13 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account