dc.contributor.advisor |
Mikulcová, Veronika
|
|
dc.contributor.author |
Žalková, Magdalena
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:17:59Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:17:59Z |
|
dc.date.issued |
2021-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47321
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se věnuje využití odpadních biopolymerů, konkrétně glutenu, pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje současné problémy s potravinovým odpadem a potravinovými ztrátami. Dále uvádí možné aplikační formy s přidanou hodnotou, emulze a mikročástice, umožňující opětovné zhodnocení biopolymerů ze zemědělských vedlejších produktů. Praktická část je věnována nejprve přípravě a charakterizaci modelových emulzí stabilizovaných glutenem. Následně je ověřen enkapsulační potenciál glutenu k přípravě glutenových mikročástic metodou sprejového sušení. Připravené mikročástice jsou charakterizovány z hlediska morfologických a fyzikálně-mechanických vlastností. Rovněž je sledován vliv procesních parametrů, jako jsou například teplota, obsah oleje nebo pH prostředí na úspěšnost procesu sprejového sušení. |
|
dc.format |
64 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
zemědělské vedlejší produkty
|
cs |
dc.subject |
pšeničný gluten
|
cs |
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
sprejové sušení
|
cs |
dc.subject |
agriculture by-product
|
en |
dc.subject |
wheat gluten
|
en |
dc.subject |
emulsions
|
en |
dc.subject |
spray drying
|
en |
dc.title |
Využití odpadních biopolymerů pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou |
|
dc.title.alternative |
Valorization of biopolymeric by-products for high-added value applications |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kalendová, Alena |
|
dc.date.accepted |
2021-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the utilisation of waste biopolymers, particularly gluten, for high added value applications. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the current problems of food waste and food losses. It also gives a summary of the promising product forms, emulsions and microparticles, intended for valorisation of agricultural biopolymeric by-products. The practical part is devoted to a development and characterization of model emulsions stabilized by gluten. Subsequently, the encapsulation potential of gluten for the preparation of gluten microparticles by spray drying is assessed. Microparticles obtained are characterized in terms of their morphological and physical-mechanical properties Experimental part also deals with the effects of processing parameters such as temperature, oil content or different pH. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymerní materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymeric Materials and Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.identifier.stag |
59628
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-17 |
|