Využití odpadních biopolymerů pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití odpadních biopolymerů pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mikulcová, Veronika
dc.contributor.author Žalková, Magdalena
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:17:59Z
dc.date.available 2021-07-26T07:17:59Z
dc.date.issued 2021-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47321
dc.description.abstract Bakalářská práce se věnuje využití odpadních biopolymerů, konkrétně glutenu, pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje současné problémy s potravinovým odpadem a potravinovými ztrátami. Dále uvádí možné aplikační formy s přidanou hodnotou, emulze a mikročástice, umožňující opětovné zhodnocení biopolymerů ze zemědělských vedlejších produktů. Praktická část je věnována nejprve přípravě a charakterizaci modelových emulzí stabilizovaných glutenem. Následně je ověřen enkapsulační potenciál glutenu k přípravě glutenových mikročástic metodou sprejového sušení. Připravené mikročástice jsou charakterizovány z hlediska morfologických a fyzikálně-mechanických vlastností. Rovněž je sledován vliv procesních parametrů, jako jsou například teplota, obsah oleje nebo pH prostředí na úspěšnost procesu sprejového sušení.
dc.format 64 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject zemědělské vedlejší produkty cs
dc.subject pšeničný gluten cs
dc.subject emulze cs
dc.subject sprejové sušení cs
dc.subject agriculture by-product en
dc.subject wheat gluten en
dc.subject emulsions en
dc.subject spray drying en
dc.title Využití odpadních biopolymerů pro aplikace s vysokou přidanou hodnotou
dc.title.alternative Valorization of biopolymeric by-products for high-added value applications
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kalendová, Alena
dc.date.accepted 2021-06-15
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the utilisation of waste biopolymers, particularly gluten, for high added value applications. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the current problems of food waste and food losses. It also gives a summary of the promising product forms, emulsions and microparticles, intended for valorisation of agricultural biopolymeric by-products. The practical part is devoted to a development and characterization of model emulsions stabilized by gluten. Subsequently, the encapsulation potential of gluten for the preparation of gluten microparticles by spray drying is assessed. Microparticles obtained are characterized in terms of their morphological and physical-mechanical properties Experimental part also deals with the effects of processing parameters such as temperature, oil content or different pH.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymerní materiály a technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Polymeric Materials and Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.identifier.stag 59628
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
žalková_2021_dp.pdf 2.196Mb PDF View/Open None
žalková_2021_op.pdf 886.1Kb PDF View/Open None
žalková_2021_vp.pdf 827.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account