Izolace oleje z kávových zrn

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace oleje z kávových zrn

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Mudráková, Zuzana
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:17:44Z
dc.date.available 2021-07-26T07:17:44Z
dc.date.issued 2021-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/46927
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá kávovým olejem, jeho složením a metodami jeho izolace. Cílem bylo zjistit a zhodnotit zastoupení jednotlivých sloučenin a především výtěžky samotného oleje. Byly popsány jednotlivé metody získávání kávového oleje. Výtěžek oleje se pohyboval okolo 10 %. V práci jsou uvedeny výsledky měření pomocí plynové chromatografie na zjištění zastoupení mastných kyselin, kdy bylo zjištěno, že nejvíce zastoupenými mastnými kyselinami jsou kyselina linolová s procentuálním zastoupením okolo 43 % a kyselina palmitová, jejíž obsah se pohybuje okolo 34 %. Kromě oleje získaného pomocí Soxhletovy extrakce byly zkoumány také dva komerční oleje od firem Renovality a Bewit. U těchto vzorků bylo určováno složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie a také byla studována oxidační stabilita.
dc.format 86 s. (111 749 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kávový olej cs
dc.subject lipidová frakce cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject oxidační stabilita cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject coffee oil en
dc.subject lipid fraction en
dc.subject fatty acids en
dc.subject extraction en
dc.subject oxidative stability en
dc.subject gas chromatography en
dc.title Izolace oleje z kávových zrn
dc.title.alternative Isolation of coffee bean oil
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Urbánková, Lucie
dc.date.accepted 2021-06-09
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with coffee oil, its composition and methods of its isolatio. The aim was to find out and evaluate the representation of individual compounds and especially the yields of the oil itself. Individual methods of obtaining coffee oil have been described. The oil yield was around 10 %. The diploma thesis presents the results of measurements by gas chromatography to determine the proportion of fatty acids, where it was found that the most common fatty acids are linoleic acid with the percentage of around 43 % and palmitic acid, whose content is around 34 %. In addition to the oil obtained by Soxhlet extraction, two commercial oils from Renovality and Bewit were also examined. The fatty acid composition of these samples was determined by gas chromatography and the oxidative stability was also studied.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 59095
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
mudráková_2021_dp.pdf 3.320Mb PDF View/Open None
mudráková_2021_op.pdf 255.4Kb PDF View/Open None
mudráková_2021_vp.pdf 726.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account