Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Urbánková, Lucie
|
|
dc.contributor.author |
Hlaváčová, Eliška
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:17:43Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:17:43Z |
|
dc.date.issued |
2021-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/46908
|
|
dc.description.abstract |
Předkládaná diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací emulzních systémů s enkapsulovaným kurkuminem na bázi celulózy a proteinu, dále lyofilizací těchto emulzí a charakterizací jejich produktů. V teoretické části práce je popsána problematika emulzí a možnosti jejich stabilizace, dále je rozebrán pojem enkapsulace a popsán proces lyofilizace včetně použití kryoprotektantů. Praktická část diplomové práce je zaměřena na přípravu a stabilizaci emulzí kombinací nanocelulózových částic a kaseinátu sodného jako nosiče aktivní látky (kurkuminu), a jejich následnou lyofilizaci. Připravené emulze byly charakterizovány vizuálním pozorováním, měřením velikosti a distribuce emulzních kapek a mikroskopií. Lyofilizované emulze byly rovněž pozorovány vizuálně, byla určena jejich mikrostruktura, a dále byla sledována rekonstituce a uvolňování aktivní látky. |
|
dc.format |
89 s. (136 085 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
enkapsulace lyofilizace
|
cs |
dc.subject |
kryoprotektant
|
cs |
dc.subject |
CNC
|
cs |
dc.subject |
CAS
|
cs |
dc.subject |
glukóza
|
cs |
dc.subject |
mannitol
|
cs |
dc.subject |
sacharóza
|
cs |
dc.subject |
kurkumin
|
cs |
dc.subject |
emulsion
|
en |
dc.subject |
encapsulation
|
en |
dc.subject |
lyophilization
|
en |
dc.subject |
cryoprotectant
|
en |
dc.subject |
CNC
|
en |
dc.subject |
CAS
|
en |
dc.subject |
glucose
|
en |
dc.subject |
mannitol
|
en |
dc.subject |
sucrose
|
en |
dc.subject |
curcumin
|
en |
dc.title |
Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci |
|
dc.title.alternative |
Preparation and Characterization of Emulsion Systems Based on Nanocellulose and Protein Suitable for Lyophilisation |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2021-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
Submitted diploma thesis is focused on preparation and characterization of cellulose and protein-based emulsions systems with encapsulated curcumin, as well as lyiophilization of these emulsions and characterization of the products od lyophilization. Theoretical part describes emulsions and possibilities of their stabilization, the concept of encapsulation is further explained and the proces of lyophilization together with use of cryoprotectants is summarized. Practical part of thesis deals with preparation of emulsions stabilized with nanocelulose and sodium caseinate as carrier of active substance (curcumin), and further is focused on lyophilizationof emulsion. The prepared emusions were characterized by observing, measuring the size and distribution of emulsions droplets and microscopy. Lyophilizates was observed visually, as well as microstructure was studied. Moreover, the reconstitucion was analysed as well as release of curcumin. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.identifier.stag |
59070
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account