dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Dujka, Milan
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:31Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:31Z |
|
dc.date.issued |
2019-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45537
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská se zabývá vedlejšími živočišnými produkty, konkrétně kostním separátem získaným pří strojním opracováním kuřecího masa. Teoretická část se zaměřuje na produkci a spotřebu masa ve světě, dále na zpracování drůbeže, legislativu týkající se zpracování vedlejších živočišných produktů a možnosti zužitkování bílkovinných odpadů. Dále se věnuje kolagenu a výrobě želatin. Praktická část je zaměřena na zisk želatiny extrakcí z enzymově opracovaných kostí ze separace masa a posouzení jednotlivých vlivů na vlastnosti získané želatiny. Povedlo se dosáhnout pevnosti gelu v rozmezí od 87 do 357Bloom. Tento i další výsledky jsou statisticky zpracovány a jsou navrženy optimální podmínky zpracování kostí ze separace masa na želatinu. |
|
dc.format |
63 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kostní separát
|
cs |
dc.subject |
vedlejší živočišné produkty
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
enzymové opracování
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
mechanically deboned meat
|
en |
dc.subject |
meat by-products
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.subject |
enzyme processing
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.title |
Zpracování bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného masa |
|
dc.title.alternative |
Processing of Protein By-products from Mechanically Separated Meat |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Gál, Robert |
|
dc.date.accepted |
2019-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with animal by-products, namely mechanically deboned meat. The theoretical part focuses on meat production and consumption in the world, poultry processing, the legislation concerning animal products processing and the possibilities of protein waste utilization. It also deals with collagen and gelatine production. The practical part is focused on the production of gelatine by enzymatic treatment of bones from meat separation and the assessment of individual effects on properties of gelatine obtained. Gel strength was achieved from 87 to 357Bloom. Measured results are statistically processed and optimal conditions of bone processing from meat separation to gelatine are proposed. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymerní materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymeric Materials and Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
53238
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2019-05-14 |
|