Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Sokolová, Iveta
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45499
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo seznámení s biogenními aminy, bakteriemi mléčného kvašení a zjištění možností snížení obsahu biogenních aminů v potravinách pomocí bakterií izolovaných z potravin. Bakterie, které byly použity pro tento experiment, byly Lactobacillus casei (Sbírka mlékárenských mikroorganismů Laktoflora CCDM) a Lactobacillus paracasei (izolované z chlebového kvásku v Portugalsku S3). Z těchto kmenů byli vybráni dva degradéři, u kterých byl sledován vliv faktorů (množství živin, teplota, čas). Úbytek biogenních aminů byl sledován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Byly vybrány bakterie kmenu Lactobacillus casei CCDM 422 a CCDM 802, u kterých byly sledovány úbytky při 30 °C v půdě MRS u fenyletylaminu a histaminu kolem 40 % a při 37°C v poloviční půdě MRS-C úbytek fenyletylaminu o 70 %.
dc.format 75 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject degradace cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject degradation en
dc.subject HPLC en
dc.title Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin
dc.title.alternative Possibilities of Reducing Biogenic Amines Content by Bacteria Isolated from Food
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2019-06-04
dc.description.abstract-translated The aim of thesis was to familiarization with biogenic amines, lactic acid bacteria and to find out possibilities of reducing the content of biogenic amines in food using bacteria iso-lated from food. The bacteria used for this experiment were Lactobacillus casei (The dairy microorganism collection Lactoflora CCDM) and Lactobacillus paracasei (isolated from bread yeast in Portugal S3). The main two degraders from CCDM samples were selected from these strains, where different factors were observed (amount of nutrients, temperature, time). The loss of biogenic amines was monitored by high performance liquid chromatography(HPLC). Bacteria of the Lactobacillus casei CCDM 422 and CCDM 802 were selected, in which the loss was in 30 °C in the MRS soil of phenylethylamine and histamine around 40 % and in 37°C in half soil of MRS-C the loss of phenylethylamine was by 70 %.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53170
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-02


Files in this item

Files Size Format View Description
sokolová_2019_dp.pdf 3.857Mb PDF View/Open None
sokolová_2019_op.pdf 110.4Kb PDF View/Open None
sokolová_2019_vp.pdf 502.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account