dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Krybus, Daniel
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.issued |
2019-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45473
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce pojednává o zpracování kostí ze separace, které jsou bohaté na kolagen. Teoretická část pojednává o využití a výskytu jatečného odpadu. Dále je zde popisováno dělení pevného a kapalného jatečného odpadu. V teoretické části je zmíněn rovněž kolagen, jeho vlastnosti, typy a využití. Stručně je zde také popsána výroba želatiny, její vlastnosti a využití. Praktická část popisuje experimenty, v nichž byly použity drůbeží kosti ze separace na extrakci želatin po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Hlavním cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce a pevnost želatinové-ho gelu. Sledované faktory byly: doba působení enzymu, teplota extrakce a doba extrakce. Byly nalezeny optimální podmínky pro zisk kvalitních želatin o vysoké pevnosti gelu z drůbežích kostí ze separace. Vyhodnocování experimentu se provádělo faktorovými schématy. |
|
dc.format |
100 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
odpad
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
gel
|
cs |
dc.subject |
kostní separát
|
cs |
dc.subject |
vedlejší produkty. strojně oddělené maso. opracování
|
cs |
dc.subject |
gelatin
|
en |
dc.subject |
waste
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.subject |
gel
|
en |
dc.subject |
bone separation
|
en |
dc.subject |
by-products. mechanically separa-ted meat. machining
|
en |
dc.title |
Zpracování odpadních bílkovin z kuřecího odkosťovače na kolagenní produkty |
|
dc.title.alternative |
Processing of Protein by-Products from Chicken Deboner Residue into Collagenous Products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Ondřej |
|
dc.date.accepted |
2019-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This master thesis deals with the processing of bones from separation, which are rich in collagen. The theoretical part deals with the usage and occurrence of slaughter waste. Furthermore, the separation of solid and liquid slaughter waste is described. Collagen, its properties, types and applications are also mentioned in the theoretical part. Also briefly described is the production of gelatin, properties and uses. Experimental part describes ex-periments in which poultry bones from separation for gelatin extraction were used after previous proteolytic enzyme treatment. The main aim of the thesis was stidying the indivi-dual factors on the overall extraction efficiency and strength of the gelatin gel. The factors studies were: time of action of the enzyme, extraction temperature and extraction time. Optimal conditions for obtaining high-quality gel of high strength poultry gel from separa-tion were found. Experiment evaluation was performed by factor schemes. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Inženýrství polymerů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
53140
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2019-05-13 |
|