Vliv kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Pachlová, Vendula
|
|
dc.contributor.author |
Zbranek, Tomáš
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45460
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na zkoumání vlivu kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů. Vzorky byly vyrobeny z ovčího mléka, směsi ovčího a kravského mléka s různým poměrem zastoupení obou surovin a kravského mléka. Pokus byl složen ze dvou částí. Mléko použité pro výrobu první sady jogurtů bylo standardizováno na obsah sušiny a tuku ovčího mléka. Výroba druhé sady vzorků proběhla z mléka bez standardizace. Předmětem výzkumu bylo porovnání obsahu sušiny, tuku, aktivní a titrační kyselosti u jednotlivých vzorků. Hodnoty byly naměřeny po dokončení kysacího procesu a vychlazení vzorků. Další měření proběhlo po sedmi dnech skladování, následně byly výsledky porovnány a doplněny o data z texturometru a senzorické hodnocení. Vývoj aktivní kyselosti byl sledován i během fermentačního procesu. Kombinace ovčího a kravského mléka má vliv na vlastnosti konečného produktu. Přítomnost ovčího mléka ve směsi výrazně ovlivnila obsah sušiny v jogurtu, čímž došlo k texturním, fyzikálně-chemickým, ale také senzorickým změnám. |
|
dc.format |
70 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Ovčí mléko
|
cs |
dc.subject |
jogurt
|
cs |
dc.subject |
standardizace
|
cs |
dc.subject |
sušina
|
cs |
dc.subject |
senzorické vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
Sheep milk
|
en |
dc.subject |
yoghurt
|
en |
dc.subject |
standardization
|
en |
dc.subject |
dry matter
|
en |
dc.subject |
sensorial properties
|
en |
dc.title |
Vliv kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů |
|
dc.title.alternative |
The effect of combination of sheep and cow milk on yoghurt properties |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2019-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
Thesis is focused on exploring the impact of a combination of sheep and cow milk on characteristics of yogurt. The samples were made from sheep milk, a mixture of sheep and cow milk with varying proportions of representation of both raw materials and cow milk. Experiment was composed of two parts. The milk used for the production of the first set yoghurt was standardized on the content of dry matter and of fat sheep milk. Production of the second set of samples was from the milk without standardization. The subject of the research was to compare the contents of dry matter, fat, active and titratable acidity of individual samples. Values were measured after the completion of the fermentation process and cooling of the samples. The next measurement was done after seven days of storage, subsequently the results were compared and complemented by data from texturometru and sensory evaluation. The development of active acidity were monitored during the fermentation process. A combination of sheep and cow milk has an impact on the characteristics of the final product. The presence of sheep milk in the mixture significantly affected the dry matter content in the yogurt, thereby textural, physico-chemical, but also sensorial changes. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
53126
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2019-05-10 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account