Stopové prvky v medu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Šenkárová, Lenka
|
|
dc.contributor.author |
Zapletalová, Kristýna
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45458
|
|
dc.description.abstract |
Med a včelí produkty jsou lidem známy po tisíce let. Včela medonosná patří mezi nejvýznamnější opylovače hmyzosnubných rostlin a med, který včely produkují, je považován za výživově hodnotnou potravinu. Jedním z cílů mé diplomové práce bylo zhruba popsat složení, získávání a využití medu a dalších včelích produktů. Hlavním cílem ovšem bylo stanovení vybraných stopových prvků, které se v medu vyskytují, a to pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Posuzovány byly čtyři druhy medu a další včelí produkty z jedné lokality. Zjištěné hodnoty byly porovnány s výsledky dalších dvou studií, které zahrnovaly medy z různých částí republiky i ze světa. Hodnoty byly také posouzeny z hlediska působení na lidské zdraví, a také byl zhodnocen vliv lokality původu medu na množství obsahu stopových prvků. |
|
dc.format |
69 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
med
|
cs |
dc.subject |
včelí produkty
|
cs |
dc.subject |
stopové prvky
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
toxické látky
|
cs |
dc.subject |
honey
|
en |
dc.subject |
bee products
|
en |
dc.subject |
trace elements
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.subject |
toxic substances
|
en |
dc.title |
Stopové prvky v medu |
|
dc.title.alternative |
Trace elements in honey |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janalíková, Magda |
|
dc.date.accepted |
2019-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
Honey and bee products are known to people for thousands of years. Honeybee is one of the most important pollinators of insect plants and honey, produced by bees, is considered a nutritionally valuable food. One of the goals of my thesis was to roughly describe the composition, acquisition and use of honey and other bee products. The main goal, however, was to determine the selected trace elements that occur in honey by inductively coupled plasma mass spectrometry. Four types of honey and other bee products from one location were assessed. The values were compared with the results of two other studies that included honeys from various parts of the country and from the world. The values were also assessed for their effects on human health, and the influence of the honey locality on the amount of trace element content was also assessed. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
53124
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2019-05-10 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account