Monitoring výskytu larev čeledi Anisakidae v makrele obecné - Scomber scombrus a sledi obecném - Clupea harengus v tržní síti ČR
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Gál, Robert
|
|
dc.contributor.author |
Dvořáková, Pavla
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:27Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:27Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45446
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce byla zaměřena na monitoring výskytu larev parazita čeledi Anisakidae v mořských rybách a to konkrétně v makrele obecné Scomber scombrus a sledi obecném Clupea harengus. Tyto mořské ryby jsou k nám do České republiky dováženy z přímořských států a jsou pro nás jako spotřebitele běžně dostupné v obchodní síti. Během experimentální studie bylo použito makroskopické pozorování zakoupených vzorků u vytipovaného sortimentu mořských ryb a rybích výrobků. Následné byla provedena trávicí metoda. Tyto dvě metody sloužily pro závěrečné vyhodnocení výsledků. Provedeným výzkumem byl zjištěn průkaz výskytu parazita čeledi Anisakidae u zakoupených nekuchaných mořských ryb, a zároveň nebyl prokázán výskyt u zakoupených kuchaných ryb. Přínosem této práce je informovanost a zjištění výskytu parazita čeledi Anisakidae v tržní síti České republiky. V této práci jsou zahrnuty i informace, jak se běžný spotřebitel může tomuto globálnímu problému vyvarovat, a to nejen u nás v České republice, ale i v zahraničí. Jelikož největší výskyt těchto parazitů je přiřazován přímořským státům, kde je široká škála nabídky místních specialit. |
|
dc.format |
52 s. (73 809 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mořské ryby
|
cs |
dc.subject |
makrela obecná
|
cs |
dc.subject |
sleď obecný
|
cs |
dc.subject |
parazité ryb
|
cs |
dc.subject |
sea fish
|
en |
dc.subject |
mackerel
|
en |
dc.subject |
herring
|
en |
dc.subject |
fish parasites
|
en |
dc.title |
Monitoring výskytu larev čeledi Anisakidae v makrele obecné - Scomber scombrus a sledi obecném - Clupea harengus v tržní síti ČR |
|
dc.title.alternative |
Monitoring for the Presence Of Larvae of the Anisakidae in the Mackerel General (Scromber scombrus) and Herring General (Clupea harengus) in the Market Network of the Czech Republic |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Saláková, Alena |
|
dc.date.accepted |
2019-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
In this work was focused on monitoring the occurrence of larval parasite of the family Anisakidae in sea fish, specifically in Scomber Scombrus and Clupea Harengus. These marine fish are imported from the coastal states to the Czech Republic and are normally available to us as consumers in the commercial network. During the experimental study, macroscopic observations of purchased samples of selected was used for a selected range of seafood and fish products. These two methods served me for the final evaluation of the results. With the research carried out, was found the presence of the Anisakidae family parasite in the purchased non-disemboweled sea fish, and at the same time it has not been found in the purchased sample of disemboweled fish. The benefit of this work is detection of the appearance of the parasite of the family Anisakidae in the market network of the Czech Republic. This work includes information on how the current consumer can avoid this global problem, not only in the Czech Republic but also abroad. The largest incidence of these parasites is attributed to the coastal states, where there is a wide range of local specialties. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
53093
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2019-05-03 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account