Monitoring výskytu larev čeledi Anisakidae v makrele obecné - Scomber scombrus a sledi obecném - Clupea harengus v tržní síti ČR

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring výskytu larev čeledi Anisakidae v makrele obecné - Scomber scombrus a sledi obecném - Clupea harengus v tržní síti ČR

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gál, Robert
dc.contributor.author Dvořáková, Pavla
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45446
dc.description.abstract Diplomová práce byla zaměřena na monitoring výskytu larev parazita čeledi Anisakidae v mořských rybách a to konkrétně v makrele obecné Scomber scombrus a sledi obecném Clupea harengus. Tyto mořské ryby jsou k nám do České republiky dováženy z přímořských států a jsou pro nás jako spotřebitele běžně dostupné v obchodní síti. Během experimentální studie bylo použito makroskopické pozorování zakoupených vzorků u vytipovaného sortimentu mořských ryb a rybích výrobků. Následné byla provedena trávicí metoda. Tyto dvě metody sloužily pro závěrečné vyhodnocení výsledků. Provedeným výzkumem byl zjištěn průkaz výskytu parazita čeledi Anisakidae u zakoupených nekuchaných mořských ryb, a zároveň nebyl prokázán výskyt u zakoupených kuchaných ryb. Přínosem této práce je informovanost a zjištění výskytu parazita čeledi Anisakidae v tržní síti České republiky. V této práci jsou zahrnuty i informace, jak se běžný spotřebitel může tomuto globálnímu problému vyvarovat, a to nejen u nás v České republice, ale i v zahraničí. Jelikož největší výskyt těchto parazitů je přiřazován přímořským státům, kde je široká škála nabídky místních specialit.
dc.format 52 s. (73 809 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mořské ryby cs
dc.subject makrela obecná cs
dc.subject sleď obecný cs
dc.subject parazité ryb cs
dc.subject sea fish en
dc.subject mackerel en
dc.subject herring en
dc.subject fish parasites en
dc.title Monitoring výskytu larev čeledi Anisakidae v makrele obecné - Scomber scombrus a sledi obecném - Clupea harengus v tržní síti ČR
dc.title.alternative Monitoring for the Presence Of Larvae of the Anisakidae in the Mackerel General (Scromber scombrus) and Herring General (Clupea harengus) in the Market Network of the Czech Republic
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Saláková, Alena
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated In this work was focused on monitoring the occurrence of larval parasite of the family Anisakidae in sea fish, specifically in Scomber Scombrus and Clupea Harengus. These marine fish are imported from the coastal states to the Czech Republic and are normally available to us as consumers in the commercial network. During the experimental study, macroscopic observations of purchased samples of selected was used for a selected range of seafood and fish products. These two methods served me for the final evaluation of the results. With the research carried out, was found the presence of the Anisakidae family parasite in the purchased non-disemboweled sea fish, and at the same time it has not been found in the purchased sample of disemboweled fish. The benefit of this work is detection of the appearance of the parasite of the family Anisakidae in the market network of the Czech Republic. This work includes information on how the current consumer can avoid this global problem, not only in the Czech Republic but also abroad. The largest incidence of these parasites is attributed to the coastal states, where there is a wide range of local specialties.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53093
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2019-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
dvořáková_2019_dp.pdf 4.694Mb PDF View/Open None
dvořáková_2019_op.pdf 778.0Kb PDF View/Open None
dvořáková_2019_vp.pdf 768.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account