dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Zvonková, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-13T12:19:44Z |
|
dc.date.available |
2010-07-13T12:19:44Z |
|
dc.date.issued |
2006-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/453
|
|
dc.description.abstract |
Předkládaná práce je věnována otázkám potřeby bílkovin ve výživě a vlivu sterilace na obsah aminokyselin za použití tepla. Práce je v teoretické části členěna do pěti kapitol, kdy vlastním jádrem práce je kapitola - Změny proteinů při skladování a zpracování potravin. Autor popisuje změny proteinů a případné ztráty aminokyselin vlivem záhřevu. Praktická část obsahuje výsledky získané při laboratorních pokusech, kdy byl sterilován kasein a ná-slednou diskuzi ke zjištěným ztrátám jednotlivých aminokyselin. Byly prokázány ztráty zejména u threoninu, serinu, asparagové a glutamové kyseliny. Při hydrolýze byly nejmenší ztráty zjištěny u cysteinu, methioninu a tyrosinu. |
cs |
dc.format |
52 s., 16 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
1235477 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
kasein
|
cs |
dc.subject |
sterilace
|
cs |
dc.subject |
hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
ztráty
|
cs |
dc.subject |
amino-acids
|
en |
dc.subject |
proteins
|
en |
dc.subject |
caseine
|
en |
dc.subject |
sterilation
|
en |
dc.subject |
hydrolysis
|
en |
dc.subject |
losses
|
en |
dc.title |
Vliv termosterilace na obsah aminokyselin v potravinách |
cs |
dc.title.alternative |
The effect of a heat sterilation on amino-acids content in a foodstuff |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2006-06-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
The construed work is devoted to the nutrition proteins demand questions and to the heat food processing necessity. This work is structured into five chapters in the theoretical part. The main gist is the chapter called " Protein changes during food storage and processing'q. The author describes protein changes and possible amino-acids waste owing to the heat. Experimental part contains first lab won results where caisen was sterilized and second discussion on ascertained amino-acids waste. Thereonin, serine, asparag and glutam acids wastes were especially proved. The minimal wastes were established in cystein, methionin and tyrosin using hydrolysis. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/143
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2295
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
B |
|