Bezlepková strava v gastronomických zařízeníc

DSpace Repository

Language: English čeština 

Bezlepková strava v gastronomických zařízeníc

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ondrášová, Monika
dc.contributor.author Ševčíková, Veronika
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:23Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:23Z
dc.date.issued 2019-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45341
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá celiakií. Jedná se o intoleranci na lepek, které v těle postihuje tenké střevo. Jedná se autoimunitní onemocnění, které vyvolává směs bílkovin tvořící lepek. V teoretické části jsou shrnuty projevy nemoci, formy, diagnostika a dlouhodobé komplikace. Dále se zabývá stravováním celiaků mimo domov, zaměřené na české restaurace a na ekonomickou stránku bezlepkové diety. Praktická část bakalářské práce je věnována dotazníkovému šetření v restauracích, kde byla zjišťována úroveň podávání bezlepkové stravy. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je personál informován o této nemoci. Výsledky jsou vyhodnoceny v praktické části práce.
dc.format 46
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject celiakie cs
dc.subject lepek cs
dc.subject bezlepková dieta cs
dc.subject tenké střevo cs
dc.subject léčba celiakie cs
dc.subject intolerance na lepek cs
dc.subject aler-gie na lepek cs
dc.subject stravování při bezlepkové dietě cs
dc.subject celiac disease en
dc.subject gluten en
dc.subject gluten-free diet en
dc.subject small intestine en
dc.subject treatment of celiac disease en
dc.subject gluten intolerance en
dc.subject allergy to gluten en
dc.subject eating on a gluten-free diet en
dc.title Bezlepková strava v gastronomických zařízeníc
dc.title.alternative Gluten-free Diet in Gastronomical Facilities
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2019-06-06
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is focused on celiac disease. It is an intolerance to gluten which af-fects the small intestine. It is an autoimmune disease caused by combination of gluten-forming proteins. The theoretical part summarizes the manifestation of the disease, its forms, diagnostics and long-term complications. It also deals with celiacs eating out of home, focusing on Czech restaurants and on the economic view of gluten-free diet. The practical part of the thesis is devoted to the questionnaire survey in restaurants, where the level of gluten-free diet service was investigated. The aim of the research was to find out how the staff is informed about the disease. The results are evaluated in the practical part of the thesis.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 52927
utb.result.grade D
dc.date.submitted 2019-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
ševčíková_2019_dp.pdf 1.889Mb PDF View/Open None
ševčíková_2019_op.pdf 632.0Kb PDF View/Open None
ševčíková_2019_vp.pdf 776.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account