dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Bartošková, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-15T22:06:59Z |
|
dc.date.available |
2010-07-15T22:06:59Z |
|
dc.date.issued |
2009-06-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/4518
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních aditiv, jejich vlastnostmi (antioxi-dační, antimikrobní, organoleptické, fyziologické), a využitím především v potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena do pěti kapitol, ve kterých jsou popsány látky zvyšující údrž-nost (přírodní antimikrobní látky - byliny a koření, zelenina a další, přírodní antioxidanty - fenoly, vitaminy, byliny a koření), látky upravující aroma (vonné látky koření a bylin a chu-ťové látky - přírodní náhradní sladidla, látky okyselující a hořké), látky upravující barvu (přírodní barviva), látky upravující texturu (stabilizátory a emulgátory - agar, pektiny, leci-tin) a látky zvyšující biologickou hodnotu potravin (některé vitaminy a stopové prvky). |
cs |
dc.format |
53 s. |
cs |
dc.format.extent |
989733 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
přírodní aditiva
|
cs |
dc.subject |
antimikrobní látky
|
cs |
dc.subject |
antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
vonné a chuťové látky
|
cs |
dc.subject |
barviva
|
cs |
dc.subject |
natural additives
|
en |
dc.subject |
antimicrobial substances
|
en |
dc.subject |
antioxidants
|
en |
dc.subject |
odorants and taste substances
|
en |
dc.subject |
colorants
|
en |
dc.title |
Charakteristika, vlastnosti a využití přírodních aditiv |
cs |
dc.title.alternative |
Characterization, qualities and applications of natural additives |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžičková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2007-06-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the most important natural additives, their qualities (antioxi-dant, antimicrobial, sensory, physiological), and their application especially in food industry. The thesis is divided into five chapters with description of: additives for the durability im-provement (natural antimicrobial substances - herbs and spices, vegetables and others, natu-ral antioxidants - phenols, vitamins, herbs and spices), additives for aroma modulation (odorants of herbs and spices and taste substances - natural bitter and sour substances, na-tural sweeteners), additives for colour improvement (natural colorants), additives for tex-ture regulating (stabilizers and emulsifiers - agars, pectines, lecithin) and and additives for the biological quality increasing (some vitamins and microelements). |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5223
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|