Dietní léčba u seniorů s diabetes mellitus II. typu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Treterová, Silvie
|
|
dc.contributor.author |
Popelková, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:10:55Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:10:55Z |
|
dc.date.issued |
2018-12-05 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/44700
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá problematikou výživového režimu u seniorů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. V teoretické části je popsáno samotné onemocnění a jeho specifika ve stáří, problematika dietního stravování a edukace o vhodných výživových doporučeních. Praktická část práce zjišťuje pomocí dotazníkového šetření, zda byli senioři s diabetes mellitus 2. typu informováni o vhodné výživě a jejím dodržování. Praktickým výstupem práce je vytvoření edukačního materiálu pro seniory o vhodných potravinách v rámci výživového režimu u cukrovky. |
|
dc.format |
66 s. (119 660 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
diabetes mellitus 2. typu
|
cs |
dc.subject |
diabetická dieta
|
cs |
dc.subject |
výživa
|
cs |
dc.subject |
senior
|
cs |
dc.subject |
edukace
|
cs |
dc.subject |
diabetes mellitus type 2
|
en |
dc.subject |
diabetic diet
|
en |
dc.subject |
nutrition
|
en |
dc.subject |
senior
|
en |
dc.subject |
education
|
en |
dc.title |
Dietní léčba u seniorů s diabetes mellitus II. typu |
|
dc.title.alternative |
Dietary Treatment in the Elderly with Diabetes Mellitus II. Type |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kala, Miroslav |
|
dc.date.accepted |
2019-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the issue of nutritional regime in seniors with diabetes mellitus 2. type. The theoretical part describes the disease itself and it is specifics in old age, the issue of diet and education about appropriate nutritional recommendations. The practical part finds out by means of a questionnaire whether seniors with diabetes mellitus 2. type appropriate nutrition and compliance. The practical outcome of this work is the creation of educational material for seniors about suitable foods within the nutritional regime for diabetes. |
|
dc.description.department |
Ústav zdravotnických věd |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Všeobecná sestra |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
General Nursing |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta humanitních studií |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Humanities |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Ošetřovatelství |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Nursing |
en |
dc.identifier.stag |
51986
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2019-05-17 |
|
local.subject |
senioři
|
cs |
local.subject |
diabetici
|
cs |
local.subject |
informovanost
|
cs |
local.subject |
dietní jídla
|
cs |
local.subject |
older people
|
en |
local.subject |
diabetics
|
en |
local.subject |
awareness
|
en |
local.subject |
diet meals
|
en |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account