dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Horníková, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:10:16Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:10:16Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/43812
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo zjistit u vybraných bakterií rodu Lactobacillus, které byly izolované z chlebového kvásku v Portugalsku, schopnost produkovat, nebo degradovat biogenní ami-ny. Redukce byla pozorována po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu a v médiu s polovičním množstvím živin spolu s biogenními aminy. Dále byly tyto vzorky vyhodno-ceny pomocí kapalinové chromatografie. Produkce biogenních aminů byla pozorovaná po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu spolu s aminokyselinami. Experimentem bylo zjištěno, že nejvyšší schopnost degradace vykazovaly kmeny Lacto-bacillus plantarum S4-3 a S4-19, kde kmeny degradovaly nejvíc putrescin, histamin a kadaverin. Nejvyšší schopnost produkce měl kmen Lactobacillus paracasei S3-37, který produkoval nejvíce putrescin. |
|
dc.format |
77 |
|
dc.language.iso |
sk |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
degradace
|
cs |
dc.subject |
produkce
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
biogennic amines
|
en |
dc.subject |
degradation
|
en |
dc.subject |
production
|
en |
dc.subject |
Lactic Acid Bacteria
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení |
|
dc.title.alternative |
Biogenic Amines Reduction by Lactic Acid Bacteria |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janalíková, Magda |
|
dc.date.accepted |
2019-06-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work aimed to determine the ability of species Lactobacillus which was isolated from bread sourdough in Portugal, to produce or degrade biogenic amines. The reduction was observed after 24 and 48 hours cultivation in MRS medium and a me-dium with half the nutrients together with biogenic amines. Further, these samples were evaluated by liquid chromatography. Biogenic amine production was observed after 24 and 48 hours in MRS medium along with amino acids. It was found by the experiment that Lactobacillus plantarum S4-3 and S4-19 strains showed the greatest degradation ability, where the strains degraded most of putresci-ne and cadaverine. The most potent production was the strain Lactobacillus paracasei S3-37, which produced the most putrescine. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49721
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2019-05-21 |
|