Bioaktivní látky u netradičních surovin rostlinného původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Bioaktivní látky u netradičních surovin rostlinného původu

Show simple item record

dc.contributor.author Orsavová, Jana
dc.date.accessioned 2019-06-27T07:36:53Z
dc.date.available 2019-06-27T07:36:53Z
dc.date.issued 2014-10-24
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.isbn 978-80-7454-838-3
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/43794
dc.description.abstract Hledání alternativních zdrojů výživy je v současné době významným tématem mnoha vědeckých institucí. Plody netradičních botanických druhů, které byly v dávných dobách využívané pro lidskou výživu a dnes se pěstují spíše jako dekorativní rostliny, jsou velmi významným zdrojem bioaktivních látek. Jejich účinky jsou lidskému zdraví prospěšné a souvisejí zejména s jejich antioxidační aktivitou. Cílem této disertační práce je stanovení nejvýznamněji zastoupených biologicky aktivních látek vykazujících antioxidační aktivitu ve vybraných odrůdách netradičních plodů různých botanických druhů, posouzení korelace jejich obsahu s odrůdou, vyhodnocení nejlepší odrůdy z každého botanického druhu a identifikace nejlepšího botanického druhu. Z vybraných odrůd netradičních plodů odrůd dřínu obecného, jeřábů a aronie černé, rakytníku řešetlákového a zimolezu kamčatského byly na základě provedených analýz vyhodnoceny jako nejhodnotnější tyto odrůdy - z dřínu obecného odrůda Fruchtal, z mezidruhových kříženců jeřábů a aronie černé odrůda jeřábu Granatina, z rakytníku řešetlákového Krasavica a z plodů kamčatských borůvek Amfora. Kamčatské borůvky pak byly vyhodnoceny i jako nejlepší botanický druh.
dc.format 90
dc.format.extent 228
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject netradiční ovoce cs
dc.subject dřín cs
dc.subject jeřáb cs
dc.subject aronie cs
dc.subject rakytník cs
dc.subject zimolez kamčatský cs
dc.subject fenolické sloučeniny cs
dc.subject vitamin C cs
dc.subject vitamin E cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject ACW cs
dc.subject ACL cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject non-traditional fruits en
dc.subject cornelian cherry en
dc.subject sweet rowanberry en
dc.subject black chokeberry en
dc.subject seabuckthorn en
dc.subject honeyberry en
dc.subject phenolic compounds en
dc.subject vitamin C en
dc.subject vitamin E en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject DPPH en
dc.subject ACW en
dc.subject ACL en
dc.subject HPLC en
dc.title Bioaktivní látky u netradičních surovin rostlinného původu cs
dc.title.alternative Bioactive Compounds of Non-traditional Plant Raw Material en
dc.type disertační práce cs
dc.contributor.referee Fišera, Miroslav
dc.contributor.referee Řezníček, Vojtěch
dc.date.accepted 2019-06-06
dc.description.abstract-translated Finding alternative sources of nutrition has currently been an important subject of many scientific institutions. Fruits of old regional varieties and fruit trees of non-traditional botanical species, which were used for human nutrition in ancient times and have been nowadays cultivated as significant landscape elements, are a substantial source of bioactive substances with positive effects on human health mainly associated with their antioxidant activity. The aim of this dissertation is to determine significantly represented biologically active substances exhibiting antioxidant activity in selected samples of different non-traditional fruit species and to assess correlations of their content with the variety. Furthermore, to determine the most valuable cultivar of each species and to identify the most valuable botanical species. Based on the gained data, cultivars of cornelian cherry, sweet rowanberry and black chokeberry, sea buckthorn and honeyberry with the best porperties have been specified. It is Fruchtal for cornelian cherry, Granatina for interspecies crossbreed of sweet rowanberry and black chokeberry, Krasavica for sea buckthorn and Amfora for honeyberry. Honeyberries have been assessed as the most valuable species from all the analysed botanical species.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 53514
dc.date.submitted 2019-03-19


Files in this item

Files Size Format View Description
orsavová_2019_teze.pdf 3.474Mb PDF View/Open
orsavová_2019_dp.pdf 4.557Mb PDF View/Open None
orsavová_2019_op.zip 1.386Mb application/zip View/Open None
orsavová_2019_vp.pdf 262.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account