dc.contributor.author |
Orsavová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2019-06-27T07:36:53Z |
|
dc.date.available |
2019-06-27T07:36:53Z |
|
dc.date.issued |
2014-10-24 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.isbn |
978-80-7454-838-3 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/43794
|
|
dc.description.abstract |
Hledání alternativních zdrojů výživy je v současné době významným tématem mnoha vědeckých institucí. Plody netradičních botanických druhů, které byly v dávných dobách využívané pro lidskou výživu a dnes se pěstují spíše jako dekorativní rostliny, jsou velmi významným zdrojem bioaktivních látek. Jejich účinky jsou lidskému zdraví prospěšné a souvisejí zejména s jejich antioxidační aktivitou. Cílem této disertační práce je stanovení nejvýznamněji zastoupených biologicky aktivních látek vykazujících antioxidační aktivitu ve vybraných odrůdách netradičních plodů různých botanických druhů, posouzení korelace jejich obsahu s odrůdou, vyhodnocení nejlepší odrůdy z každého botanického druhu a identifikace nejlepšího botanického druhu. Z vybraných odrůd netradičních plodů odrůd dřínu obecného, jeřábů a aronie černé, rakytníku řešetlákového a zimolezu kamčatského byly na základě provedených analýz vyhodnoceny jako nejhodnotnější tyto odrůdy - z dřínu obecného odrůda Fruchtal, z mezidruhových kříženců jeřábů a aronie černé odrůda jeřábu Granatina, z rakytníku řešetlákového Krasavica a z plodů kamčatských borůvek Amfora. Kamčatské borůvky pak byly vyhodnoceny i jako nejlepší botanický druh. |
|
dc.format |
90 |
|
dc.format.extent |
228 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
netradiční ovoce
|
cs |
dc.subject |
dřín
|
cs |
dc.subject |
jeřáb
|
cs |
dc.subject |
aronie
|
cs |
dc.subject |
rakytník
|
cs |
dc.subject |
zimolez kamčatský
|
cs |
dc.subject |
fenolické sloučeniny
|
cs |
dc.subject |
vitamin C
|
cs |
dc.subject |
vitamin E
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
ACW
|
cs |
dc.subject |
ACL
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
non-traditional fruits
|
en |
dc.subject |
cornelian cherry
|
en |
dc.subject |
sweet rowanberry
|
en |
dc.subject |
black chokeberry
|
en |
dc.subject |
seabuckthorn
|
en |
dc.subject |
honeyberry
|
en |
dc.subject |
phenolic compounds
|
en |
dc.subject |
vitamin C
|
en |
dc.subject |
vitamin E
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
ACW
|
en |
dc.subject |
ACL
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Bioaktivní látky u netradičních surovin rostlinného původu |
cs |
dc.title.alternative |
Bioactive Compounds of Non-traditional Plant Raw Material |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Fišera, Miroslav |
|
dc.contributor.referee |
Řezníček, Vojtěch |
|
dc.date.accepted |
2019-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
Finding alternative sources of nutrition has currently been an important subject of many scientific institutions. Fruits of old regional varieties and fruit trees of non-traditional botanical species, which were used for human nutrition in ancient times and have been nowadays cultivated as significant landscape elements, are a substantial source of bioactive substances with positive effects on human health mainly associated with their antioxidant activity. The aim of this dissertation is to determine significantly represented biologically active substances exhibiting antioxidant activity in selected samples of different non-traditional fruit species and to assess correlations of their content with the variety. Furthermore, to determine the most valuable cultivar of each species and to identify the most valuable botanical species. Based on the gained data, cultivars of cornelian cherry, sweet rowanberry and black chokeberry, sea buckthorn and honeyberry with the best porperties have been specified. It is Fruchtal for cornelian cherry, Granatina for interspecies crossbreed of sweet rowanberry and black chokeberry, Krasavica for sea buckthorn and Amfora for honeyberry. Honeyberries have been assessed as the most valuable species from all the analysed botanical species. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
en |
dc.identifier.stag |
53514
|
|
dc.date.submitted |
2019-03-19 |
|