Biologicky aktivní látky bylin a jejich směsí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Biologicky aktivní látky bylin a jejich směsí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Vyhlasová, Lucie
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:26Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:26Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42767
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek léčivých bylin: Ibišek, Heřmánek pravý, Jasmín, Kopřiva dvoudomá, Máta peprná, Meduňka lékařská, Ostropestřec mariánský, Třezalka tečkovaná. V teoretické části diplomové je uvedeno obecné chemické složení bylinných čajů a blíže jsou popsány zkoumané druhy vzorků, jejich botanické charakteristiky, chemické složení, použití a zdravotní účinky. Dále je specifikována antioxidační kapacita, polyfenolové látky a flavonoidy. V praktické části diplomové práci jsou vyhodnoceny sebrané údaje o antioxidační kapacitě, celkovém obsahu polyfeolů a flavonoidů získané laboratorním rozborem. Získané výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře.
dc.format 87 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject léčivé byliny cs
dc.subject antioxidační kapacity cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject celkový obsah polyfenolů cs
dc.subject medicinal herbs en
dc.subject antioxidant capacity en
dc.subject flavonoids the total content of polyphenols en
dc.title Biologicky aktivní látky bylin a jejich směsí
dc.title.alternative Biologically Active Subsance of Herbs and Their Mixtures
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2018-05-31
dc.description.abstract-translated The Diploma thesis deals with the determinativ of biologically active substance sof medicinal herbs: Hibiscus, Matricaria chamomilla, Jasminum officinale, Urtica dioica, Mentha piperita, Melissa officinalis, Silybum marianum, Hypericium perforatum. In the theoretical part of the thesis describe the general characteristics of medicinbal products, theur collection, adjustment, the active substances cantained in herbs and the use in the medicine. Further I indicate specifics about the antioxidant capacity of flavonoids and total conent of polyphenols. In the practical part of the thesis are evaluated the data collected about antioxidant capacity, total content of polyfeols and flavonoids obtained by laboratory analysis. Obtained results are processed into charts and graphs and the results were compared with those in the literature.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46458
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2018-05-02


Files in this item

Files Size Format View Description
vyhlasová_2018_dp.pdf 2.391Mb PDF View/Open None
vyhlasová_2018_op.pdf 529.4Kb PDF View/Open None
vyhlasová_2018_vp.pdf 517.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account