Escherichia coli v potravinách rostlinného původu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Janalíková, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Knoflíčková, Naděžda
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:25Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:25Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42748
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce pojednává o bakterii Escherichia coli, která byla izolována z potravin rostlinného původu. U 16 kmenů izolovaných ze zeleniny zakoupených v obchodní síti byla zkoumána jejich antibiotická rezistence pomocí diskové difúzní metody, produkce bakteriocinů pomocí vpichového testu a byla zjišťována přítomnost faktorů virulence metodou PCR. Bylo zjištěno, že žádný izolovaný kmen není producentem bakteriocinů a nemá sledované faktory virulence. Antibiotická rezistence byla prokázána u 15 ze 16 testovaných kmenů. Tyto kmeny byly citlivé k baktericidním antibiotikům převážně patřící do skupiny betalaktamových antibiotik. |
|
dc.format |
50 s. (45 946 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
zelenina
|
cs |
dc.subject |
faktory virulence
|
cs |
dc.subject |
bakteriociny
|
cs |
dc.subject |
antibiotická rezistence
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
vegetables
|
en |
dc.subject |
virulence factors
|
en |
dc.subject |
bacteriocins
|
en |
dc.subject |
antibiotic resistance
|
en |
dc.title |
Escherichia coli v potravinách rostlinného původu |
|
dc.title.alternative |
Escherichia coli in Plant Foodstuffs |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2018-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with the bacterium Escherichia coli, which was isolated from food of plant origin. In 16 strains isolated from vegetables, which were obtained in the supermarkets, their antibiotic resistence was investigated using a disk diffusion method, bacteriocin production by means of virulent factors by PCR was investigated. It has been found that no isolated strains is a bacteriocin product and has no virulence. Antibiotic resistence was demonstrated in 15 of the 16 strains tested. These strains were susceptible to bactericidal antibiotics, which predominantly belong to the group of betalactam antibiotics. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46284
|
|
utb.result.grade |
E |
|
dc.date.submitted |
2018-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account