dc.contributor.advisor |
Sedlaříková, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Schuchová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:15Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:15Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-05 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42500
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá významem a využitím přírodního rostlinného materiálu na bázi kukuřičného proteinu zeinu. V teoretické části jsou klasifikovány proteiny se zaměřením na zein, jeho strukturu, vlast-nosti a aplikace. Dále je zde uveden výčet aktivních látek s potenciálem pro zabudování do zeinové matrice za účelem zajištění antimikrobiálních vlastností. Praktická část se zabývá přípravou vzorků zeinových filmů s obsahem aktivních složek (esenciální oleje, monoacylglycerol kyseliny laurové) a sledováním vlivu této modifikace na inhibici růstu vybraných bakterií, kvasinek a plísní. V další části byly studovány morfolo-gické a fyzikální vlastnosti připravených filmů, jako je propustnost pro vodní páry, rozpust-nost ve vodě a smáčivost. |
|
dc.format |
70 s. (12 555 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antimikrobiální vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
esenciální olej
|
cs |
dc.subject |
fyzikální vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
kontaktní úhel
|
cs |
dc.subject |
laurová kyse-lina
|
cs |
dc.subject |
monolaurin
|
cs |
dc.subject |
zein
|
cs |
dc.subject |
antimicrobial properties
|
en |
dc.subject |
essential oil
|
en |
dc.subject |
contact angle
|
en |
dc.subject |
lauric acid
|
en |
dc.subject |
monolaurin
|
en |
dc.subject |
physical prop-erties
|
en |
dc.subject |
zein
|
en |
dc.title |
Význam zeinu jako nosiče aktivních látek |
|
dc.title.alternative |
Importance of Zein as Active Substances Carrier |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Peer, Petra |
|
dc.date.accepted |
2018-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
ABSTRACT The bachelor thesis deals with the importance and use of natural plant material based on zein maize protein. In the theoretical part, proteins with a focus on zein, its structure, properties and applica-tions are classified. Furthermore, there is a list of active substances with potential for incor-poration into a zein matrix to provide antimicrobial properties. Practical part deals with the preparation of zein films containing active ingredients (essen-tial oils, lauric acid monoacylglycerol) and observing the effect of this modification on in-hibition of growth of selected bacteria, yeasts and fungi. In the next part, the morphologi-cal and physical properties of the prepared films, such as water vapor permeability, water solubility and wettability, were studied. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
50410
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-17 |
|