dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Korábková, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:12Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:12Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-05 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42413
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá problematikou emulzí stabilizovaných částicemi, tzv. Picke-ringových emulzí. V teoretické části je pozornost věnována Pickeringovým emulzím, jejich obecné charakteristice, používaným typům částic a principu stabilizace těchto systémů. Dále jsou zde uvedeny i možnosti použití Pickeringových emulzí v dermatologii a kosme-tice. Praktická část práce se věnuje formulacím Pickeringových emulzí, jejichž olejovou fázi tvoří triacylglycerol trikaprylin/trikaprin a součástí vodné fáze jsou celulózové nanokrystaly a oxid zinečnatý, které zde plní úlohu stabilizátorů. Připravené emulze byly cha-rakterizovány pomocí měření velikosti emulzních kapek, potenciálu, reologie a fázových studií. Mikrobiologické testy prokázaly antibakteriální vlastnosti připravených emulzí. |
|
dc.format |
114 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Pickeringovy emulze
|
cs |
dc.subject |
stabilizace
|
cs |
dc.subject |
celulózové nanokrystaly
|
cs |
dc.subject |
ZnO
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
Pickering emulsions
|
en |
dc.subject |
stabilization
|
en |
dc.subject |
cellulose nanocrystals
|
en |
dc.subject |
ZnO
|
en |
dc.subject |
antibacterial properties
|
en |
dc.title |
Formulace Pickeringových emulzí pro topické aplikace |
|
dc.title.alternative |
Formulation of Pickering Emusions for Topical Application |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mikulcová, Veronika |
|
dc.date.accepted |
2018-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is dealing with emulsions stabilized by particles, so called Pickering emulsions. Attention is paid to Pickering emulsions and their general characteristics, types of particles used, and the principles of their stabilization. It also discusses the possible applications of Pickering emulsions in dermatology and cosmetics. The experimental part of the thesis is focused on formulations of Pickering emulsions containing triacylglycerol tricapry-lin/tricaprin as an oil phase, and cellulose nanocrystals and zinc oxide in the aqueous phase, which serve as stabilizers. Characterization of prepared emulsions was performed by determining their particle size, potential, rheological properties and phase studies. Microbiological tests confirmed the antibacterial properties of the emulsions prepared. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
50275
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-17 |
|