Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Daněk, Jan
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:10Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:10Z |
|
dc.date.issued |
2018-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42371
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na zpracování vedlejších produktů maso-zpracujícího průmyslu. V teoretické části je vysvětleno, kde se v maso-zpracujícím průmyslu generují vedlejší produkty a jaké je pro ně využití. V praktické části byla provedena série experimentů pro extrakci želatiny z kuřecích hlav. Kuřecí hlavy byly rozemlety, odtučněny a zbaveny nekolagenních bílkovin. Po přečištění byly enzymaticky opracovány proteázou Polarzyme 6.0 T a následně z nich byla extraho-vána želatina při 80 °C a vedlejší frakce při 95 °C. Jednotlivé experimenty se mezi sebou lišily množstvím přidaného enzymu, dobou enzymatického opracování nebo dobou extrak-ce. Vzorky získaných želatin byly analyzovány na pevnost gelu, obsah popelovin, viskozitu a další ukazatele kvality. Ze získaných výsledků byly navrženy optimální podmínky pro získávání kvalitních želatin z kuřecích hlav. |
|
dc.format |
68 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Vedlejší produkty masného průmyslu
|
cs |
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
zpracování drůbeže
|
cs |
dc.subject |
kuřecí hlavy
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
Animal by-products
|
en |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.subject |
poultry processing
|
en |
dc.subject |
chicken heads
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.title |
Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty |
|
dc.title.alternative |
Proposal of Processing of Protein Tissues from Chicken Slaughterhouse into Collagen Products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Ondřej |
|
dc.date.accepted |
2018-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
This master thesis is focused on utilization of animal by-products. Theoretical part describes the sources of animal by-products and its utilization. Series of experiments were designed to obtain gelatine from chicken heads. Chicken headswere chopped, defatted and stripped form non-collagenous proteins. Then they weretreated with proteolytic enzyme Polarzyme 6.0 T. The main fraction of gelatine was extracted at 80 °C and secondary fraction at 95 °C. The amount of enzyme, time of the enzyme treatment and extraction time were different for each experiment. Gelatine samples were analalyzed for gel strength, viscosity, ash content and more. Optimal conditions for extracting gelatine from chicken heads were designed. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Inženýrství polymerů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
50221
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-16 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account