Alimentární intoxikace

DSpace Repository

Language: English čeština 

Alimentární intoxikace

Show simple item record

dc.contributor.advisor Jančová, Petra
dc.contributor.author Křenková, Barbora
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:00Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:00Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42118
dc.description.abstract Toxin (z řeckého = toxikon) je jedovatá látka tvořena živými buňkami nebo organismy. Termín "biotoxin" zdůrazňuje biologický původ. Toxiny mohou být ať už malé molekuly, nebo také peptidy či proteiny, které jsou schopny vyvolat onemocnění při styku s organismem nebo jejich průnikem do organismu, a to vzájemným působením s biologickými makromolekulami, jako jsou enzymy nebo buněčné receptory. Toxiny se značně liší svou toxicitou. V rámci této teoretické bakalářské práce byly formou rešerše sepsány dosavadní poznatky o alimentárních intoxikacích způsobených houbami, toxiny řas a sinic a pozornost je rovněž věnována potravinám běžně konzumovaným, které toxiny obsahují jako svou běžnou složku. Obecně jsou charakterizovány jednotlivé skupiny organismů (houby, řasy, sinice), jež toxiny produkují. Popisována je chemická struktura toxinů, mechanismus jejich účinku, příznaky otravy, toxická a popřípadě i letální dávka a možnosti léčby (antidota), jsou-li známy.
dc.format 75
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject alimentární intoxikace cs
dc.subject toxiny cs
dc.subject houby cs
dc.subject řasy cs
dc.subject sinice cs
dc.subject toxiny v běžně konzumovaných potravinách cs
dc.subject alimentary poisoning en
dc.subject toxins en
dc.subject fungi en
dc.subject algae en
dc.subject cyanobacteria en
dc.subject toxins in foods commonly consumed en
dc.title Alimentární intoxikace
dc.title.alternative Alimentary Poisoning
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Dvořáčková, Marie
dc.date.accepted 2018-06-11
dc.description.abstract-translated A toxin (from Ancient Greek: = toxikon) is a poisonous substance produced within living cells or organisms. The term "biotoxin" emphasizes biological origin. Toxins can be small molecules, or peptides, or proteins that are able to induce disease in contact with the organism or by penetration into the organism by interacting with biological macromolecules such as enzymes or cellular receptors. Toxins vary greatly in their toxicity. In this theoretical bachelor thesis, the present knowledge of the fate of alimentary poisoning caused by fungi, toxins of algae or cyanobacteria and toxins in foods commonly consumed is written in the form of background research. In general, the individual groups of organism (fungi, algae, cyanobacteria) that produce toxins are characterized. The chemical structure of toxins, their mechanism of action, symptoms of poisoning, toxic and possibly lethal doses, treatment options (antidotes), if they are known, are also described.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49853
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-02


Files in this item

Files Size Format View Description
křenková_2018_dp.pdf 4.363Mb PDF View/Open None
křenková_2018_op.pdf 640.1Kb PDF View/Open None
křenková_2018_vp.pdf 629.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account