dc.contributor.advisor |
Jančová, Petra
|
|
dc.contributor.author |
Křenková, Barbora
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:00Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:00Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42118
|
|
dc.description.abstract |
Toxin (z řeckého = toxikon) je jedovatá látka tvořena živými buňkami nebo organismy. Termín "biotoxin" zdůrazňuje biologický původ. Toxiny mohou být ať už malé molekuly, nebo také peptidy či proteiny, které jsou schopny vyvolat onemocnění při styku s organismem nebo jejich průnikem do organismu, a to vzájemným působením s biologickými makromolekulami, jako jsou enzymy nebo buněčné receptory. Toxiny se značně liší svou toxicitou. V rámci této teoretické bakalářské práce byly formou rešerše sepsány dosavadní poznatky o alimentárních intoxikacích způsobených houbami, toxiny řas a sinic a pozornost je rovněž věnována potravinám běžně konzumovaným, které toxiny obsahují jako svou běžnou složku. Obecně jsou charakterizovány jednotlivé skupiny organismů (houby, řasy, sinice), jež toxiny produkují. Popisována je chemická struktura toxinů, mechanismus jejich účinku, příznaky otravy, toxická a popřípadě i letální dávka a možnosti léčby (antidota), jsou-li známy. |
|
dc.format |
75 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
alimentární intoxikace
|
cs |
dc.subject |
toxiny
|
cs |
dc.subject |
houby
|
cs |
dc.subject |
řasy
|
cs |
dc.subject |
sinice
|
cs |
dc.subject |
toxiny v běžně konzumovaných potravinách
|
cs |
dc.subject |
alimentary poisoning
|
en |
dc.subject |
toxins
|
en |
dc.subject |
fungi
|
en |
dc.subject |
algae
|
en |
dc.subject |
cyanobacteria
|
en |
dc.subject |
toxins in foods commonly consumed
|
en |
dc.title |
Alimentární intoxikace |
|
dc.title.alternative |
Alimentary Poisoning |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Dvořáčková, Marie |
|
dc.date.accepted |
2018-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
A toxin (from Ancient Greek: = toxikon) is a poisonous substance produced within living cells or organisms. The term "biotoxin" emphasizes biological origin. Toxins can be small molecules, or peptides, or proteins that are able to induce disease in contact with the organism or by penetration into the organism by interacting with biological macromolecules such as enzymes or cellular receptors. Toxins vary greatly in their toxicity. In this theoretical bachelor thesis, the present knowledge of the fate of alimentary poisoning caused by fungi, toxins of algae or cyanobacteria and toxins in foods commonly consumed is written in the form of background research. In general, the individual groups of organism (fungi, algae, cyanobacteria) that produce toxins are characterized. The chemical structure of toxins, their mechanism of action, symptoms of poisoning, toxic and possibly lethal doses, treatment options (antidotes), if they are known, are also described. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49853
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-02 |
|