Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pleva, Pavel
dc.contributor.author Bartošek, Petr
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42068
dc.description.abstract Cílem této práce bylo hodnocení mikrobiální kvality a přítomnosti biogenních aminů v raw tyčinkách. Tato práce byla zaměřena na mikrobiologický výzkum s cílem stanovit přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganizmů v závislosti na složení raw potravin. Rovněž byla provedena identifikace mikroorganismů metodou MALDI-TOF MS. Ve druhé části experimentu byly analyzovány biogenní aminy a polyaminy za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí. Ve vzorcích byl zjištěn vysoký výskyt plísní, který je spojen s rizikem produkce mykotoxinů. Identifikací mikro-organismů bylo prokázáno nejčastější zastoupení rodů Micrococcus, Bacillus a Staphylococcus. Nejvyšší koncentrace biogenních aminů (tyramin 42,2 ? 4,8 mg.kg-1; putrescin 54,0 ? 2,9 mg.kg-1) byla zjištěna ve vzorku s obsahem zeleninové složky. Průměrná koncentrace biogenních aminů v testovaných raw tyčinkách byly <30 mg.kg-1, a proto nepředstavují vážnější zdravotní riziko pro spotřebitele.
dc.format 54 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject raw potraviny cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject UHPLC cs
dc.subject mikroorganizmy cs
dc.subject raw food en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject UHPLC en
dc.subject microorganisms en
dc.title Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách
dc.title.alternative The Monitoring of Biogenic Amines in the RAW Food
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2018-06-11
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to evaluate microbial quality and the presence of biogenic amines in raw bars. This study was focused on microbiological research in order to determine the presence of selected indicator groups of microorganisms depending on the composition of raw food. Identification of microorganisms was carried out by MALDI-TOF MS. In the second part of the experiment, biogenic amines and polyamines were analyzed using high performance liquid chromatography with UV/VIS detection. An increased incidence of mold has been reported in the samples, which is associated with a risk of mycotoxin production. It was found by identifying of microorganisms, that the most frequent genera represent Micrococcus, Bacillus and Staphylococcus. The highest concentration of biogenic amines (tyramine 42.2 ? 4.8 mg.kg-1; putrescine 54.0 ? 2.9 mg.kg-1) was found in a sample containing the vegetable component. The average concentration of biogenic amines in the tested raw bars was <30 mg.kg-1 and therefore do not pose a more serious health hazard to the consumer.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49747
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2018-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
bartošek_2018_dp.pdf 2.720Mb PDF View/Open None
bartošek_2018_op.pdf 780.5Kb PDF View/Open None
bartošek_2018_vp.pdf 162.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account