dc.contributor.advisor |
Pleva, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Bartošek, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:58Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:58Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42068
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo hodnocení mikrobiální kvality a přítomnosti biogenních aminů v raw tyčinkách. Tato práce byla zaměřena na mikrobiologický výzkum s cílem stanovit přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganizmů v závislosti na složení raw potravin. Rovněž byla provedena identifikace mikroorganismů metodou MALDI-TOF MS. Ve druhé části experimentu byly analyzovány biogenní aminy a polyaminy za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí. Ve vzorcích byl zjištěn vysoký výskyt plísní, který je spojen s rizikem produkce mykotoxinů. Identifikací mikro-organismů bylo prokázáno nejčastější zastoupení rodů Micrococcus, Bacillus a Staphylococcus. Nejvyšší koncentrace biogenních aminů (tyramin 42,2 ? 4,8 mg.kg-1; putrescin 54,0 ? 2,9 mg.kg-1) byla zjištěna ve vzorku s obsahem zeleninové složky. Průměrná koncentrace biogenních aminů v testovaných raw tyčinkách byly <30 mg.kg-1, a proto nepředstavují vážnější zdravotní riziko pro spotřebitele. |
|
dc.format |
54 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
raw potraviny
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
UHPLC
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmy
|
cs |
dc.subject |
raw food
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
UHPLC
|
en |
dc.subject |
microorganisms
|
en |
dc.title |
Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách |
|
dc.title.alternative |
The Monitoring of Biogenic Amines in the RAW Food |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Purevdorj, Khatantuul |
|
dc.date.accepted |
2018-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to evaluate microbial quality and the presence of biogenic amines in raw bars. This study was focused on microbiological research in order to determine the presence of selected indicator groups of microorganisms depending on the composition of raw food. Identification of microorganisms was carried out by MALDI-TOF MS. In the second part of the experiment, biogenic amines and polyamines were analyzed using high performance liquid chromatography with UV/VIS detection. An increased incidence of mold has been reported in the samples, which is associated with a risk of mycotoxin production. It was found by identifying of microorganisms, that the most frequent genera represent Micrococcus, Bacillus and Staphylococcus. The highest concentration of biogenic amines (tyramine 42.2 ? 4.8 mg.kg-1; putrescine 54.0 ? 2.9 mg.kg-1) was found in a sample containing the vegetable component. The average concentration of biogenic amines in the tested raw bars was <30 mg.kg-1 and therefore do not pose a more serious health hazard to the consumer. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49747
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2018-05-17 |
|