Produkce biogenních aminů v přírodním sýru

DSpace Repository

Language: English čeština 

Produkce biogenních aminů v přírodním sýru

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Ogurková, Natálie
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42058
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce bylo posoudit možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech za použití vybraných druhů mikroorganizmů. Pro tento účel byly vyrobeny modelové šarže sýrů typu gouda (1 šarže kontrolní, 1 šarže s producentem biogenních aminů a 2 šarže s odlišným potenciálním degradérem biogenních aminů), u kterých byl v průběhu 3 měsíčního zrání pozorován vliv použité kultury na obsah biogenních aminů. Kontrolní šarže sýrů (pouze se smetanovou kulturou) vykazovala nejnižší obsah volných aminokyselin, z nichž bylo vytvořeno malé množství biogenních aminů. Kultura s použitým producentem biogenních aminů vykazovala nejvyšší množství volných aminokyselin a také i nejvyšší obsah biogenních aminů, což od téhle šarže sýru bylo očekáváno. Šarže sýrů s potenciálními degradéry biogenních aminů také vykazovaly vysoký obsah biogenních aminů, nicméně se jednalo o nižší obsahy než u šarže pouze s producentem. Z výsledků lze usoudit, že použité kmeny v modelových vzorcích sýrů degradovaly biogenní aminy, ale v nižší intenzitě než byla očekávána.
dc.format 69 s. (78 499 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject volné aminokyseliny cs
dc.subject sýr cs
dc.subject degradace cs
dc.subject produkce cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject free amino acids en
dc.subject cheese en
dc.subject degradation en
dc.subject production en
dc.title Produkce biogenních aminů v přírodním sýru
dc.title.alternative Production of Biogenic Amines in Cheese
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2018-06-13
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor thesis was to evaluate possibilities of the reduction of biogenic amines in cheese by using the chosen kinds of microorganism. The model batches of the cheese like gouda-cheese have been made for this purpose (1 control batch, 1 batch with a producer of the biogenic amines, 2 batches with the different potential degrader of biogenic amines), where an effect of the used culture on content of biogenic amines was observed during a 3-month's ripening. The control cheese (only with mesofilic culture) evinced the lowest contest of free amino acids, of which small quantity of biogenic amines was formed. The culture with the used producer of biogenic amines showed the highest amount of the free amino acids and also the highest content of the biogenic amines, what was expected from this batch. The batches with the potential degraders of biogenic amines evinced high content of biogenic amines, but the content was lower as the content by the batches only with the producer. From the results could be concluded, that the used strains in model formulas of cheese degraded the biogenic amines, but in lower intensity than was expected.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49731
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
ogurková_2018_dp.pdf 3.744Mb PDF View/Open None
ogurková_2018_op.pdf 634.3Kb PDF View/Open None
ogurková_2018_vp.pdf 755.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account