Listová a stonková zelenina - nutriční a gastronomický význam

DSpace Repository

Language: English čeština 

Listová a stonková zelenina - nutriční a gastronomický význam

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Gaubová, Gabriela
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:52Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:52Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/41947
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na listovou a stonkovou zeleninu, především na nutriční a gastronomický význam. Stonková a listová zelenina obsahuje cenné zdroje živin, jako jsou vitaminy, minerální prvky, vláknina, chlorofyl. Je také uznávána za své antioxidační vlastnosti. Aby bylo možné zhodnotit přínosy pro zdraví člověka, v praktické části byla provedena analýza, v nichž byla stanovena antioxidační kapacita a obsah polyfenolických látek ve 100% zeleninových šťávách u 7 vzorků, které byly čerstvé a pasterované. Bylo zaznamenáno, že pasterované zeleninové šťávy mají vyšší antioxidační aktivitu, naopak u čerstvých zeleninových šťáv byl analyzován vyšší obsah polyfenolů než u pasterovaných.
dc.format 59 s. (67 659 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject listová a stonková zelenina cs
dc.subject nutriční a gastronomický význam cs
dc.subject antioxidační kapacita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject zeleninové šťávy cs
dc.subject leaf and stem vegetables en
dc.subject nutritional and gastronomic importance en
dc.subject antioxidant capacity en
dc.subject polyphenols en
dc.subject vegetable juices en
dc.title Listová a stonková zelenina - nutriční a gastronomický význam
dc.title.alternative Leaf and Stem Vegetables - Nutritional and Gastronomic Importance
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2018-06-07
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis is focused on leaf and stem vegetables, especially for nutritional and gastronomic importance. Stem and leaf vegetables contain valuable source of nutrients such as vitamins, mineral elements, fiber, chlorophyll. It is also recognized as its antioxidant properties. In order to evaluate the benefits for human health, an analysis was carried out in the practical part, which determined the antioxidant capacity and the content of polyphenols in 100% vegetable juices in 7 samples which were fresh and pasteurized. It was noted that pasteurized vegetable juices have a higher antioxidant activity, whereas higher fresh polyphenols have been analyzed for fresh vegetable juices than pasteurized.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49575
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
gaubová_2018_dp.pdf 2.125Mb PDF View/Open None
gaubová_2018_op.pdf 790.0Kb PDF View/Open None
gaubová_2018_vp.pdf 769.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account