dc.contributor.advisor |
Egner, Pavlína
|
|
dc.contributor.author |
Jasenská, Daniela
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:15:01Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:15:01Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40824
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá přípravou a způsobem ovlivňování stability emulzí stabilizovaných za pomoci biopolymerů. Konkrétně stabilizovaných prostřednictvím polysacharidu chitosanu. K vlastní přípravě emulzí byly použity předem připravené roztoky o různém pH s obsahem nízkomolekulárního a středněmolekulárního chitosanu. Vzorky emulzí byly po určité časové období uchovány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). U emulzí byla provedena základní charakteristika pomocí vizuálního pozorování, mikroskopie, měření velikosti částic, povrchového napětí a potenciálu. Výsledky ukazují, že zvýšená teplota společně s prodlužující se dobou skladování má na stabilitu emulzí nepříznivý vliv. Naopak se zvyšující se hodnotou pH se stabilita zvyšuje. |
|
dc.format |
94 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
biopolymer
|
cs |
dc.subject |
chitosan
|
cs |
dc.subject |
stabilita
|
cs |
dc.subject |
emulsion
|
en |
dc.subject |
biopolymer
|
en |
dc.subject |
chitosan
|
en |
dc.subject |
stability
|
en |
dc.title |
Emulze stabilizované biopolymery |
|
dc.title.alternative |
Emulsions Stabilized with Biopolymers |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pinďáková, Lucie |
|
dc.date.accepted |
2017-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This Dipoloma Thesis deals with the way of influence of stability of emulsions through stabilized biopolymers. Concretely, it focuses on the way of influence through the polysac-charide chitosan. For the preparation of emulsions, solutions of particular pH were prepared in advance. The solutions content chitosan with low molecular weight and chitosan with medium molecular wight. The solutions of these emulsions were stored for the certain period of time within a diverse temperature (4, 25, 37 °C). Basic characteristics using visual observation, microscopy, measuring of particle size, surface pressure and potential, were conducted on the emulsions. It results in the fact that increased temperature as well as the increased period of storage have unfavorable influence on the stability of emulsions. Conversely, with increased value of pH emulsions are more stable. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46744
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2017-05-17 |
|