Příprava N-alkylchinolinových solí a jejich vlastnosti v roztocích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava N-alkylchinolinových solí a jejich vlastnosti v roztocích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.advisor Sedlaříková, Jana
dc.contributor.author Gabková, Gabriela
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:52Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:52Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40756
dc.description.abstract Byly připraveny N-alkylchinoliniové soli v uspokojivých výtěžcích a jejich vlastnosti byly charakterizovány metodami strukturní analýzy. U látek byly měřeny i některé povrchové vlastnosti, jako kritická micelární koncentrace, povrchové napětí a pěnivost. Kritická mice-lární koncentrace byla měřena konduktometrickou metodou a metodou ITC. CMC vzorku QC12Br dosahovala hodnot 4,7 mmol/l pro konduktometrii a 4,2 mmol/l pro ITC. U vzor-ku QC14Br byla CMC 1,3 mmol/l pro konduktometrii a 0,9 mmol /l pro ITC. Hodnota CMC vzorku QC16Br byla 0,6 mmol/l pro konduktometrii a 0,21 mmol/l pro ITC. Dále bylo měřeno povrchové napětí. Při koncentraci vzorků 0,5 g/l dosahoval vzorek QC12Br hodnotu povrchového napětí 47 mN/m, vzorek QC14Br 39 mN/m a vzorek QC16Br měl hodnotu povrchového napětí 40 mN/m.
dc.format 99 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Kationický tenzid cs
dc.subject kvarterní amoniová sůl cs
dc.subject alkylchinolinium-bromid cs
dc.subject kritická micelární koncentrace cs
dc.subject povrchové napětí cs
dc.subject pěnivost cs
dc.subject Kationic surfactants en
dc.subject quartery amonium salt en
dc.subject alkylquinolinium-bromide en
dc.subject critical micellar concentracion en
dc.subject surface tension en
dc.subject foaming en
dc.title Příprava N-alkylchinolinových solí a jejich vlastnosti v roztocích
dc.title.alternative The Preparation of N-Alkylquinoline Salts and Their Properties in Solutions
dc.type diplomová práce cs
dc.date.accepted 2017-06-07
dc.description.abstract-translated N-alkylquinoline salts were prepared in satifactory yields and their properities were charac-terized by structural analysis methods. Were mesured some surface properities for the sub-stances, such as critical micellar concetracion, surface tension and foaming. The critical concentration was mesured by the conductometric method ant the ITC method. The CMC sample QC12Br reached the value of 4,7 mmol/l for coductivity and 4,2 mmol/l for ITC. For sample QC14Br CMC mmol/l was 1,3 mmol/l for conductivity and 0,9 mmol/l for ITC. The CMC sample QC16Br was 0,6 mmol/l for conductivity and 0,21 mmol/l for ITC. Furthermore, the surface tension was measured. At a sample concentracion of 0,5 g/l, the QC12Br sample was 48 mN/m, the QC14r sample was 39 mN/m and the sample QC16Br had a surface tansion value of 40 mN/m.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46650
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
gabková_2017_dp.pdf 4.857Mb PDF View/Open None
gabková_2017_op.pdf 536.7Kb PDF View/Open None
gabková_2017_vp.pdf 683.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account