Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Bučková, Martina
|
|
dc.contributor.author |
Bělicová, Iveta
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:39Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:39Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40623
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je věnována stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie. V teoretické části je popsána laktóza ("mléčný cukr"), její nutriční význam a možnosti stanovení. Část práce je věnována teorii Ramanovy spektroskopie s důrazem na stanovení laktózy. V praktické části práce byla naměřena spektra vzorků mléka, ve kterých byly vy-hledány píky charakteristické pro laktózu, glukózu a galaktózu. Pro vyhodnocení intenzity vybraných píků byly využity dvě metody normování spekter normování na fenylalanin a normování na krystalovou violeť. Nejvýznamnější korelace s obsahem laktózy ve vzorku mléka byla nalezena u píku při 1085 cm-1 s použitím krystalové violeti. Pro kontrolní stanovení obsahu laktózy, glukózy a galaktózy v testovaných vzorcích mléka byla použita metoda HPLC. |
|
dc.format |
64 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
laktóza
|
cs |
dc.subject |
mléko
|
cs |
dc.subject |
Ramanova spektroskopie
|
cs |
dc.subject |
vibrační spektroskopie
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
lactose
|
en |
dc.subject |
milk
|
en |
dc.subject |
Raman spectroscopy
|
en |
dc.subject |
vibrational spectroscopy
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie |
|
dc.title.alternative |
Determination of Lactose in Milk by Raman Spectroscopy |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bubelová, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2017-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is dedicated to the determination of lactose in milk by the Raman spectroscopy. In the theoretical part, lactose ("milk sugar") and its nutrition value is described, as well as possibilities of lactose determination. Part of this study is focused on the theory of Raman spectroscopy and application of this method for the lactose determination. In the practical part of the thesis, spectra of milk samples were obtained and characteristic peaks for lactose, glucose ans galaktose were found. Two methods for spectra normalization were used using phenylalanine peak and crystalline violet peak. Maximum at 1085 cm-1 showed a very strong correlation with lactose concentration in the sample using crystalline violet normalization. The HPLC method was applied for parallel determination of lactose, glucose and galactose content in milk samples. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46409
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2017-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account