Změny obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity v extraktech máty
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Zemánková, Denisa
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:35Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:35Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40580
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou máty, jejími vlastnostmi a chemickým složením. Dále popisem antioxidantů, jejich působením a popisem analytických metod využívaných ke stanovení antioxidační aktivity, polyfenolů a vitaminu C. Praktická část se zabývá změnami celkového obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity (DPPH a ABTS) spektrofotometrickou metodou v extraktech máty v závislosti na úpravě vzorku, přípravě extraktu a uchovávání máty. Také jsou metodou HPLC s UV-VIS detekcí v mátě určeny vybrané polyfenolické látky a vitamin C. |
|
dc.format |
111 s., 6 s., (134 819 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
máta
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
vitamin C
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
mint
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
vitamin C
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Změny obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity v extraktech máty |
|
dc.title.alternative |
Changes in Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Mint Extracts |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2017-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis in the theoretical part deals with the characteristics of mint, its properties and chemical composition. It also deals with the description of antioxidants, their effects and description of analytical methods used for determination of antioxidant activity, polyphenols and vitamin C. The experimental part deals with the changes of the total content of polyphenols and antioxidant activity (DPPH and ABTS) using spectrophotometric method in mint extracts depending on sample preparation, extract preparation and preservation of mint. Selected polyphenols and vitamin C in mint are also determined by HPLC method with UV-VIS detection. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46325
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2017-04-27 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account