Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Káčerová, Simona
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:34Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:34Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40577
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikroorganizmů degradujících biogenní aminy. Teoretická část se zabývá biogenními aminy, jejich vznikem, významem v potravinách a mikroorganizmy schopných jejich degradace. V praktické části této práce bylo izolováno a identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 17 degradérů biogenních aminů. U všech izolátů byla také ověřována schopnost redukce vybraných biogenních aminů po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a v minerálním médiu s biogenními aminy a glukózou pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. Z výsledků je patrné, že nejlepším degradérem byl Micrococcus lutes KS15. Došlo k poklesu koncentrace všech sledovaných biogenních aminů nejméně o 70 % a nejlépe pak degradoval histamin, jehož konečná hodnota činila 5 % po 24 hodinách kultivace v minerálním médiu s biogenními aminy.
dc.format 63 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject izolace mikroorganizmů cs
dc.subject degradace biogenních aminů cs
dc.subject aminooxidáza cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject isolation of microorganisms en
dc.subject degradation of biogenic amines en
dc.subject amine oxidase en
dc.title Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
dc.title.alternative Isolation of Biogenic Amine-Degrading Microorganisms
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2017-06-14
dc.description.abstract-translated The thesis focuses on the isolation of biogenic amine-degrading microorganisms. The theoretical part is focused on biogenic amines, their origin, importance in food and microorganisms able to degrade them. In the practical part of this work were isolated 17 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. These microorganisms were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. In the following experiment it was monitored degradation of selected biogenic amines after 24 and 48 hour growth in the mineral medium with biogenic amines and in the mineral medium with biogenic amines and glucose. The loss of biogenic amines was analyzed by the high performance liquid chromatography with UV detection after derivatization with dansylchloride. The results show that the best aminedegrading microorganism was Micrococcus luteus KS15. All of the biogenic amines were degraded by 70%. The lowest concentration was detected at histamine. The final value was 5% af-ter 24 hour growth in the mineral medium with biogenic amines.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46318
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-31


Files in this item

Files Size Format View Description
káčerová_2017_dp.pdf 2.352Mb PDF View/Open None
káčerová_2017_op.pdf 652.9Kb PDF View/Open None
káčerová_2017_vp.pdf 623.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account