Stanovení nutričních parametrů obilovin, jejich stravitelnost a vzájemné korelace

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení nutričních parametrů obilovin, jejich stravitelnost a vzájemné korelace

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Konečná, Veronika
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:12:15Z
dc.date.available 2017-07-03T09:12:15Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39454
dc.description.abstract Diplomová práce se věnuje stanovení základních nutričních parametrů netradičních druhů obilovin, konkrétně netradičních druhů pšenice, rýže s černými a červenými obalovými vrstvami a miličce habešské. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti(sušiny, popela, škrobu,hrubých bílkovin, neutrálně-detergentní vlákniny a hrubé vlákniny. Byla stanovena antioxidační aktivita metodou s ABTS a DPPH a celkový obsah polyfenolů. Dále byla provedena stravitelnost metodou in vitro, a to u syrových zrn a následně u tepelně zpracovaných zrn. Nejvyšší hodnoty stravitelnosti byly zjištěny u vzorků pšenice, dále pak u vzorků rýže a miličky habešské, což se odvíjí od samotného nutričního složení, především obsahu vlákniny. Stravitelnost kulinárně upraveného zrna vykazovala hodnoty vyšší než zrno syrové. Kulinární úprava sous-vide se také ukázala jako účinnější pro uvolňování vázaných polyfenolů z obalových vrstev obilovin.
dc.format 91 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject obiloviny cs
dc.subject chemická analýza cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject celkový obsah polyfenolů cs
dc.subject kulinární úprava cs
dc.subject cereals en
dc.subject chemical analysis en
dc.subject digestibility en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject total polyphenol content en
dc.subject culinary treatment en
dc.title Stanovení nutričních parametrů obilovin, jejich stravitelnost a vzájemné korelace
dc.title.alternative Determination of Nutritional Parameters of Cereals, their Digestibility and Correlation
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Hlaváčová, Irena
dc.date.accepted 2017-05-31
dc.description.abstract-translated The diploma thesis is devoted to determination of basic nutritional parameters nontraditional types of cereals, particularly non-traditional type of wheat, red or black rice and Eragrostis tef. The moisture content (dry basis), ash, starch, crude protein, neutraldetergent fiber and crude fibre were determined. Antioxidant activity was provided with ABTS and DPPH radicals and its results were put into context with polyfenol measurement. Digestibility was determined by in vitro methods, for raw grains and subsequently for heat treated grains. We can conclud that the lowest digestibility values were measured in samples with a higher content of fiber. Digestibility culinary treated grains sous-vide showed values higher than the raw grains. Culinary treatment is also shown to be more effective in increasing to release bound polyphenols.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42485
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-04-27


Files in this item

Files Size Format View Description
konečná_2017_dp.pdf 2.152Mb PDF View/Open None
konečná_2017_op.pdf 540.7Kb PDF View/Open None
konečná_2017_vp.pdf 515.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account