Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Bednář, Lukáš
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:12:14Z
dc.date.available 2017-07-03T09:12:14Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39446
dc.description.abstract Tato bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikrobiální DNA z fermentovaných masných výrobků. Teoretická část se zabývá charakteristikou fermentovaných masných výrobků, technologií výroby, mikrobiální diverzitou a non-kultivačními metodami. V praktické části této práce byla největší pozornost věnována optimalizaci izolace mikrobi-ální DNA za použití 3 metod modifikace bez aplikace látek usnadňujících izolaci DNA, s přídavkem chloroformu, s přídavkem SDS. Dále byla provedena amplifikace izolované DNA pomocí metody PCR a následná kontrola pomocí elektroforetické soustavy. Pro sta-novení mikrobiální diverzity bylo využito metody DGGE s použitím dvou gradientů dena-turačních činidel (40/60 % a 30/70 %). Pozitivních výsledků bylo dosaženo při použití gra-dientu denaturačních činidel 30/70 %, pomocí kterého bylo stanovena větší diverzita mi-kroorganismů vyskytujících se ve fermentovaném masném výrobku Paprikáš.
dc.format 61
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Fermentované masné výrobky cs
dc.subject izolace DNA cs
dc.subject PCR cs
dc.subject DGGE cs
dc.subject Sausages en
dc.subject DNA isolation en
dc.subject PCR en
dc.subject DGGE en
dc.title Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků
dc.title.alternative Optimalization of the Metods For Isolation of DNA From Sausages
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2017-06-14
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is focused on isolation of the microbial DNA from sausages. The theo-retical part deals with the characteristic of sausages, manufacturing technology, microbial diversity and molecular biology methods. The biggest part of the practical part of this thesis has been paid to the optimisation of DNA isolation. For this purpose three modification methods were developed without addition of compounds facilitating DNA isolation, with addition of chloroform, with addi-tion of SDS. Next step was amplification of isolated DNA by PCR and examination of PCR products by gel electrophoresis. DGGE method was used for the purpose of determi-nation microbial diversity. Gradients of denaturants used in this work were 40/60% and 30/70%. Positive results were achieved by use 30/70 % gradient of denaturants.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42366
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-05-04


Files in this item

Files Size Format View Description
bednář_2017_dp.pdf 3.847Mb PDF View/Open None
bednář_2017_op.pdf 158.0Kb PDF View/Open None
bednář_2017_vp.pdf 660.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account