dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Cabáková, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T12:38:32Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T12:38:32Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/39335
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá typickými fermentovanými asijskými potravinami (miso pasty, sójové omáčky, rýžový ocet, kimči a tempeh) vzhledem k jejich mikrobiální jakosti a výskytu biogenních aminů v souvislosti s dobou a teplotou skladování. Teoretická část se věnuje problematice biogenních aminů se zaměřením na faktory ovlivňující jejich výskyt v potravinách. Dále jsou zde popsány jednotlivé fermentované asijské produkty, jejich výroba, konzumace a nutriční aspekty. V praktické části byl proveden mikrobiologický výzkum s cílem zmapování výskytu a množství vybraných indikátorových skupin mikroorganizmů v průběhu skladování jednotlivých produktů při třech různých teplotách, konkrétně 8 °C, 23 °C a 30 °C. Bylo zjištěno, že nejvyšší nárůst sledovaných skupin mikroorganizmů byl při skladování produktů ve 23 °C a 30 °C a to hlavně u tempehu a miso past. U sójových omáček a rýžového octa byly zaznamenány jen velmi nízké počty mikroorganizmů po celou dobu skladování. V druhé části experimentu byla provedena analýza biogenních aminů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že obsahy biogenních aminů v testovaných produktech byly nízké a tudíž neohrožující lidské zdraví. |
|
dc.format |
101 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
fermentované asijské potraviny
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmy
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
skladování
|
cs |
dc.subject |
asian fermented food
|
en |
dc.subject |
microorganisms
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
storage
|
en |
dc.title |
Mikrobiologická analýza typických asijských fermentovaných potravin |
|
dc.title.alternative |
Microbiological Analysis of Typical Asian Fermented Food |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lorencová, Eva |
|
dc.date.accepted |
2016-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the typical fermented asian food (miso paste, soy sauce, rice vinegar, kimchi and tempeh) due to their microbial quality and presence of biogenic amines in relation to time and temperature of storage. The theoretical part describes biogenic amines, their occurrence in food due to different factors. There are also described the various asian fermented products, their production, consumption and nutritional aspects. The experimental part is focused on microbiological research in order to determinate presence of selected indicator groups of microorganisms during storage of individual products at three different temperatures, namely 8 °C, 23 °C, 30 °C. It was found that the highest increase was observed in products which were stored in 23 °C and 30 °C especially in tempeh and miso paste. In soy sauce and rice vinegar were observed only very low amounts of microorganisms through the storage period. In the second part of the experiment, the biogenic amines were analyzed using high performance liquid chromatography. It was found that the levels of biogenic amines in tested products were low and therefore does not endanger human health. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38616
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2016-05-27 |
|