dc.contributor.advisor |
Čermáková, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Prchalová, Jaroslava
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T12:38:03Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T12:38:03Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/39042
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá antibakteriálními látkami e jejich účinností na mikroorganizmy dutiny ústní. V teoretické části je popsána přítomnost mikroorganizmů ve formě mikrobiálního zubního plaku, dále jsou popsány esenciální oleje, jejich získávání a složení. Také jsou zde uvedeny metod, pomocí kterých lze stanovit konkrétní mikroorganizmy dutiny ústní a metody pro inhibici těchto mikroorganizmů. Praktická část je tedy zaměřena ne konkrétní stanovení mikroorganizmů dutiny ústní, na schopnost tvorby biofilmu těmito mikroorganizmy. Dále byla zjišťována antibakteriální účinnost vybraných esenciálních olejů pomocí diskové difuzní metody a pomocí mikro-diluční metody. |
|
dc.format |
73 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
zubní plak
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmy dutiny ústní
|
cs |
dc.subject |
esenciální olej
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální účinek
|
cs |
dc.subject |
Plaque
|
en |
dc.subject |
microorganisms of the oral cavity
|
en |
dc.subject |
essential oil
|
en |
dc.subject |
antibacterial activity
|
en |
dc.title |
Citlivost mikroorganizmů dutiny ústní k antimikrobiálním látkám |
|
dc.title.alternative |
Oral Microflora and Its Sensitivity to Antimicrobial Agents |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2016-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with effect of antibacterial substances on microorganisms in mouth. Theoretical part describes presence of microorganisms in form of microbial dental plaque. Further, essential oils, their manufacture and basic components are described. This part describes methods enabling to specify particular microorganisms and methods for inhibiting activity of these microorganisms. Practical part is focused on specifying particular mouth microorganisms and their ability to create biofilm. Next antibacterial effect of particular essential oils was tested by disk di-ffusion method and microdilution method. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
44301
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2016-05-18 |
|