Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Bubelová, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Neduchal, František
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T12:37:39Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T12:37:39Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/38809
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení sacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích (smetana, mléčné nápoje, kysané mléčné výrobky, bezlaktózové vý-robky) a jejich charakteristikou. Přesněji je zaměřena na identifikaci mono- a oligosacharidů analytickou metodou HPLC-RI. Hlavním cílem bylo navržení, optimalizace a validace metodiky. Dalším cílem pak bylo stanovení mono- a oligosacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích běžně dostupných v tržní síti. Pro přípravu vzorku bylo použito čiření Carrezovými činidly. Vlastní chromatografické stanovení sacharidů probíhalo při použití 70% acetonitrilu ve vodě jako mobilní fáze (s průtokem 1,4 ml.min-1). Navržená metodika se ukázala být vhodná pro stanovení mono- a oligosacharidů v mléce a mléčných výrobcích. Analyzované obsahy se příliš nelišily od údajů uvedených na obalech výrobků. |
|
dc.format |
62 s. (73 076 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mléko
|
cs |
dc.subject |
tekuté mléčné výrobky
|
cs |
dc.subject |
laktóza
|
cs |
dc.subject |
sacharidy
|
cs |
dc.subject |
HPLC-RI
|
cs |
dc.subject |
milk
|
en |
dc.subject |
liquid dairy products
|
en |
dc.subject |
lactose
|
en |
dc.subject |
carbohydrates
|
en |
dc.subject |
HPLC-RI
|
en |
dc.title |
Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech |
|
dc.title.alternative |
Determination of Selected Carbohydrates in Milk Systems |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňka, František |
|
dc.date.accepted |
2016-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the determination of carbohydrates in milk and liquid dairy products (cream, milk drinks, fermented dairy products, lactose-free dairy products) and their char-acteristics. Specifically, it is focused on the identification of mono- and oligosaccharides using analytical method HPLC-RI. The main aim of the theis was to design, optimize and validate methodology. Another goal of this work was to determine the mono- and oligo-saccharides in milk and liquid dairy products commonly available in the market network. Carrez clarification agents were used for the sample preparation. 70% acetonitrile in water as the mobile phase (with a flow rate of 1,4 ml.min-1) was used for the chromatographic determination of carbohydrates. The proposed methodology was proven to be suitable for the determination of mono- and oligosaccharides in milk and dairy products. Analyzed contents were not much different from those indicated on the product packaging. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37809
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2016-04-29 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account