Biologicky aktivní látky Hlívy ústřičné
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Holubová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-15T04:31:20Z |
|
dc.date.available |
2010-07-15T04:31:20Z |
|
dc.date.issued |
2007-06-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/3765
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce je seznámení se s biologicky aktivními látkami v Hlívě ústřičné (Pleurotus ostreatus). Obsahem je charakterizovat tuto houbu z botanického hlediska a zhodnotit její dosavadní využití. Důraz je kladen na její významné obsahové látky a jejich vlastností jak z chemických, tak z farmakologických aspektů. Jsou rozebírány možnosti a formy získání významných látek a navrhnuty další možné způsoby využití biologicky aktivních látek hlívy ústřičné v potravinářských, farmaceutických i jiných aplikacích. |
cs |
dc.format |
62 s. |
cs |
dc.format.extent |
968348 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
hlíva ústřičná
|
cs |
dc.subject |
beta-glukany
|
cs |
dc.subject |
imunita
|
cs |
dc.subject |
Pleurotus ostreatus
|
en |
dc.subject |
beta-glucans
|
en |
dc.subject |
immunite
|
en |
dc.title |
Biologicky aktivní látky Hlívy ústřičné |
cs |
dc.title.alternative |
Biological active substances in Pleurotus ostreatus |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2007-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the dissertation is to present biologically active substances contained in Pleurotus ostreatus. This mushroom is characterized from the botanic viewpoint and its existing utilization is assessed. The emphasis is laid on important substances contained in it and their properties with respect to both chemical and pharmacologic aspects. Possibilities and forms of obtaining important substances are analyzed and other potential methods of utilization of the biologically active substances contained in Pleurotus ostreatus for food processing, pharmaceutical and other applications are proposed. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5274
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account