Stravování u osob s diabetem mellitus

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stravování u osob s diabetem mellitus

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kudlová, Pavla
dc.contributor.author Hanuliaková, Lucie
dc.date.accessioned 2016-11-28T11:42:24Z
dc.date.available 2016-11-28T11:42:24Z
dc.date.issued 2016-01-13
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/37649
dc.description.abstract Tato práce se zabývá stravováním a stravovacími návyky u osob s diabetem 2. typu. V teoretické části jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o diabetu mellitu 2. typu, základní pojmy, projevy této nemoci a její možné komplikace, význam edukace. Dále jsou zde popsány základní živiny a informace o specifických potravinách jako jsou náhradní sladidla. Práce se také dotýká fyzické aktivity, která je nezbytnou součástí terapie. Praktická část se zaměřuje na stravování, reálné stravovací návyky, fyzickou aktivitu při diabetu 2. typu a způsob edukování z pohledu klientů samotných a z pohledu rodinných příslušníků, kteří s nimi žijí v jedné domácnosti. Také se zaměřuje na zjištění, zda léčebný režim, zejména změna stravování, zasáhl výrazně do chodu domácnosti respondentů. Práce je zpracována pomocí polostrukturovaných rozhovorů.
dc.format 79 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject diabetes mellitus 2. typu cs
dc.subject stravování cs
dc.subject návyk cs
dc.subject fyzická aktivita cs
dc.subject edukace cs
dc.subject chod domácnosti cs
dc.subject polostrukturovaný rozhovor cs
dc.subject type 2 diabetes mellitus en
dc.subject nourishment en
dc.subject habit en
dc.subject physical activity en
dc.subject education en
dc.subject patients' lives en
dc.subject semistructured interviews en
dc.title Stravování u osob s diabetem mellitus
dc.title.alternative Eating Persons with Diabetes Mellitus
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pelková, Jana
dc.date.accepted 2016-06-13
dc.description.abstract-translated This thesis studies the nourishment habits of the people affected with type 2 diabetes mellitus. The theoretical part summarize the most important facts about type 2 diabetes as well as basic terms, manifestations of this disease, possible complications and importance of education. Informations about fundamental nutrients and specific types of food are described here too. The work also deals with physical activity as a necessary component of the therapy. The experimental part aims to diet itself, physical activity and the way of education by patients' and their relatives' point of view. The influence of this disease on the quality of patients' lives is also discussed here. This part of the work is composed by the form of semistructured interviews.
dc.description.department Ústav zdravotnických věd
dc.thesis.degree-discipline Všeobecná sestra cs
dc.thesis.degree-discipline General Nursing en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta humanitních studií cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Humanities en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Ošetřovatelství cs
dc.thesis.degree-program Nursing en
dc.identifier.stag 42285
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2016-05-19
local.subject výživa člověka cs
local.subject diabetici cs
local.subject human nutrition en
local.subject diabetics en


Files in this item

Files Size Format View Description
hanuliaková_2016_dp.pdf 3.180Mb PDF View/Open None
hanuliaková_2016_op.docx 35Kb Unknown View/Open None
hanuliaková_2016_vp.pdf 395.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account