Stravování u osob s diabetem mellitus
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Kudlová, Pavla
|
|
dc.contributor.author |
Hanuliaková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T11:42:24Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T11:42:24Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-13 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/37649
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá stravováním a stravovacími návyky u osob s diabetem 2. typu. V teoretické části jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o diabetu mellitu 2. typu, základní pojmy, projevy této nemoci a její možné komplikace, význam edukace. Dále jsou zde popsány základní živiny a informace o specifických potravinách jako jsou náhradní sladidla. Práce se také dotýká fyzické aktivity, která je nezbytnou součástí terapie. Praktická část se zaměřuje na stravování, reálné stravovací návyky, fyzickou aktivitu při diabetu 2. typu a způsob edukování z pohledu klientů samotných a z pohledu rodinných příslušníků, kteří s nimi žijí v jedné domácnosti. Také se zaměřuje na zjištění, zda léčebný režim, zejména změna stravování, zasáhl výrazně do chodu domácnosti respondentů. Práce je zpracována pomocí polostrukturovaných rozhovorů. |
|
dc.format |
79 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
diabetes mellitus 2. typu
|
cs |
dc.subject |
stravování
|
cs |
dc.subject |
návyk
|
cs |
dc.subject |
fyzická aktivita
|
cs |
dc.subject |
edukace
|
cs |
dc.subject |
chod domácnosti
|
cs |
dc.subject |
polostrukturovaný rozhovor
|
cs |
dc.subject |
type 2 diabetes mellitus
|
en |
dc.subject |
nourishment
|
en |
dc.subject |
habit
|
en |
dc.subject |
physical activity
|
en |
dc.subject |
education
|
en |
dc.subject |
patients' lives
|
en |
dc.subject |
semistructured interviews
|
en |
dc.title |
Stravování u osob s diabetem mellitus |
|
dc.title.alternative |
Eating Persons with Diabetes Mellitus |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pelková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2016-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis studies the nourishment habits of the people affected with type 2 diabetes mellitus. The theoretical part summarize the most important facts about type 2 diabetes as well as basic terms, manifestations of this disease, possible complications and importance of education. Informations about fundamental nutrients and specific types of food are described here too. The work also deals with physical activity as a necessary component of the therapy. The experimental part aims to diet itself, physical activity and the way of education by patients' and their relatives' point of view. The influence of this disease on the quality of patients' lives is also discussed here. This part of the work is composed by the form of semistructured interviews. |
|
dc.description.department |
Ústav zdravotnických věd |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Všeobecná sestra |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
General Nursing |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta humanitních studií |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Humanities |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Ošetřovatelství |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Nursing |
en |
dc.identifier.stag |
42285
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2016-05-19 |
|
local.subject |
výživa člověka
|
cs |
local.subject |
diabetici
|
cs |
local.subject |
human nutrition
|
en |
local.subject |
diabetics
|
en |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account