Možnosti využití sladkovodních řas v lidské výživě
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Ničová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-20T23:35:46Z |
|
dc.date.available |
2016-11-20T23:35:46Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/37224
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce je zjistit a popsat možnosti využití sladkovodních řas v lidské vý-živě. Obecně jsou charakterizovány řasy používané v potravinářství (taxonomie, výskyt). Největší pozornost je věnována popisu chemického složení sladkovodních řas, které jsou významných zdrojem biologicky aktivních látek, jako jsou bílkoviny, minerální látky a vitaminy. Z důvodu obsahu dalších látek, které vykazují zdraví prospěšné účinky je kladen důraz na využití sladkovodních řas ve formě doplňků stravy i jako suroviny pro přípravu pokrmů v gastronomii. |
|
dc.format |
63 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
sladkovodní řasy
|
cs |
dc.subject |
sinice
|
cs |
dc.subject |
Chlorella
|
cs |
dc.subject |
Spirulina
|
cs |
dc.subject |
chemické složení
|
cs |
dc.subject |
doplňky stravy
|
cs |
dc.subject |
využití řas
|
cs |
dc.subject |
freshwater algae
|
en |
dc.subject |
cyanobacteria
|
en |
dc.subject |
Chlorella
|
en |
dc.subject |
Spirulina
|
en |
dc.subject |
chemical composition
|
en |
dc.subject |
nutritional supplements
|
en |
dc.subject |
utilization of algae
|
en |
dc.title |
Možnosti využití sladkovodních řas v lidské výživě |
|
dc.title.alternative |
Possibilities of Freshwater Algae Utilization in Human Nutrition |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2016-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is to examine the possibilities that freshwater algae present in the field of human nutrition. Part One looks at the taxonomy and occurrence of the various types of algae used in the food industry today. The thesis continues with a detailed exami-nation of the chemical composition of freshwater algae, specifically the major sources of biologically active substances such as proteins, minerals, and vitamins. Priority is given to the use of freshwater algae since these substances are generally considered to have the most beneficial health qualities. Typically they are formulated as commercial food supplements, or used as raw ingredients in the catering and food industries. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
41751
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2016-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account