Možnosti využití sladkovodních řas v lidské výživě

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti využití sladkovodních řas v lidské výživě

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mišurcová, Ladislava
dc.contributor.author Ničová, Michaela
dc.date.accessioned 2016-11-20T23:35:46Z
dc.date.available 2016-11-20T23:35:46Z
dc.date.issued 2016-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/37224
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce je zjistit a popsat možnosti využití sladkovodních řas v lidské vý-živě. Obecně jsou charakterizovány řasy používané v potravinářství (taxonomie, výskyt). Největší pozornost je věnována popisu chemického složení sladkovodních řas, které jsou významných zdrojem biologicky aktivních látek, jako jsou bílkoviny, minerální látky a vitaminy. Z důvodu obsahu dalších látek, které vykazují zdraví prospěšné účinky je kladen důraz na využití sladkovodních řas ve formě doplňků stravy i jako suroviny pro přípravu pokrmů v gastronomii.
dc.format 63
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sladkovodní řasy cs
dc.subject sinice cs
dc.subject Chlorella cs
dc.subject Spirulina cs
dc.subject chemické složení cs
dc.subject doplňky stravy cs
dc.subject využití řas cs
dc.subject freshwater algae en
dc.subject cyanobacteria en
dc.subject Chlorella en
dc.subject Spirulina en
dc.subject chemical composition en
dc.subject nutritional supplements en
dc.subject utilization of algae en
dc.title Možnosti využití sladkovodních řas v lidské výživě
dc.title.alternative Possibilities of Freshwater Algae Utilization in Human Nutrition
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Velichová, Helena
dc.date.accepted 2016-06-07
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is to examine the possibilities that freshwater algae present in the field of human nutrition. Part One looks at the taxonomy and occurrence of the various types of algae used in the food industry today. The thesis continues with a detailed exami-nation of the chemical composition of freshwater algae, specifically the major sources of biologically active substances such as proteins, minerals, and vitamins. Priority is given to the use of freshwater algae since these substances are generally considered to have the most beneficial health qualities. Typically they are formulated as commercial food supplements, or used as raw ingredients in the catering and food industries.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 41751
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2016-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
ničová_2016_dp.pdf 3.187Mb PDF View/Open None
ničová_2016_op.pdf 108.9Kb PDF View/Open None
ničová_2016_vp.pdf 533.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account