dc.contributor.advisor |
Liška, Jaroslav
|
|
dc.contributor.author |
Minxová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2016-06-06T08:32:09Z |
|
dc.date.available |
2016-06-06T08:32:09Z |
|
dc.date.issued |
2004-03-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/36299
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci je charakterizován systém ochrany spotřebitele, jeho obecné principy a zásady včetně legislativního rámce České republiky a Evropské unie. Byly vyhodnoceny výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedené u deseti obchodních řetězců v letech 2002 až 2004. Ve vybraných subjektech byly nejčastěji zjištěny potraviny s prošlým datem použitelnosti, resp. datem minimální trvanlivosti, potraviny s nevyhovujícím označením, senzorickou, biologickou a mikrobiologickou jakostí. Z následně provedeného dotazníkového průzkumu mezi spotřebiteli vyplynulo, že většina spotřebitelů nezná legislativu pro prodej potravin. Respondenti vnímali hygienické podmínky v potravinářských prodejnách jako uspokojivé, paradoxně však nepoužívají podávací náčiní při nákupu nebalených potravin. |
|
dc.format |
99 s., 29 s. příloh. |
|
dc.format.extent |
819132 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
spotřebitel
|
cs |
dc.subject |
ochrana spotřebitele
|
cs |
dc.subject |
potravinářská prodejna
|
cs |
dc.subject |
legislativa
|
cs |
dc.subject |
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
|
cs |
dc.subject |
práva spotřebitele
|
cs |
dc.subject |
Consumer
|
en |
dc.subject |
Consumer protection
|
en |
dc.subject |
Food store
|
en |
dc.subject |
Legislation
|
en |
dc.subject |
Czech Agriculture and Food Inspection Authority
|
en |
dc.subject |
Rights of consumer
|
en |
dc.title |
Rozbor současného stavu ochrany spotřebitele v potravinářských prodejnách |
|
dc.title.alternative |
The Analysis of Current State of Consumer protection in Food Stores |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mach, Josef |
|
dc.date.accepted |
2005-06-21 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this Master thesis is a characteristic of a consumer protection’s system, its general principles and rules including a legislative framework of Czech Republic and European Union. The results of controls carried out by Czech Agriculture and Food Inspection Authority within ten department stores between 2002 and 2004 were analyzed. In particular subjects were found out e.g. groceries with an expired date, groceries with unsuitable labelling, with unsuitable sensory, biological or microbiological quality. From the questionnaire survey between the consumers resulted, that the majority of them does not know the legislative for the sale of groceries. The respondents perceived the hygienic conditions of food stores as satisfactory, however, the implements for a purchase of unpackaged groceries they do not use. |
|
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Ekonomika a hygiena výživy |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Economics and hygiene of nutrition |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Ekonomika a management |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Economics and management |
en |
dc.identifier.stag |
1570
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2005-05-31 |
|